Milivojević: Propala Kurtijeva strategija, najvažniji elemenat sporazuma povlačenje Rosu

Zoran Milivojević
Izvor: Facebook

Diplomata Zoran Milivojević kaže da je sporazumom o deeskalaciji krize na severu Kosova otklonjena mogućnost da se registarske tablice koriste na liniji Kurtijeve strategije pritiska na Srbiju da prizna kosovsku državnost, a da je najvažniji elemenat sporazuma povlačenje snaga Rosu sa severa Kosova. 

“To je ključno, ali ono što je najvažnije, na ovaj način je otklonjena mogućnost radikalizacije na terenu, pri čemu je najvažniji elemenat povlačenje snaga Rosu koje su i do sada bile ključni elemenat za moguću radikalizaciju”, rekao je Milivojević za Kosovo onlajn. 

Naglasio je da je važno što se Kfor vraća u funkciju, i naveo da se time potvrđjuje u suštini i njihov mandat, odnosno mandat UN i činjenica o važnosti Rezolucije 1244 i nadležnosti Saveta bezbednosti UN, po kojoj je Kosovo protektorat UN. 

Milivojević kaže da je bilo možda malo neprimetno, ali da je postizanje sporazuma na neki način intervencija Vašingtona i Brisela prema Kurtiju i to pre svega zbog ponašanja Srbije u celoj ovoj stvari. 

“Srbija je ne samo diplomatski i verbalno, nego i nekim potezima dala do znanja da neće dozvoliti na bilo koji način novi pogrom i ugrožavanje bezbednosti i stabilnosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. To je sigurno ostavilo traga i na zapadne centre moći da politički deluju na Kurtija da prihvati kompromis i da povuče Rosu”, rekao je Milivojević. 

Smatra da ni poruke koje su poslale Kina i Rusija nisu bile bez značaja u celoj ovoj priči jer, kaže, radi se o stalnim članicama Saveta bezbednosti UN koje su u osnovi nadležne za status Kosova i Metohije. 

“U narednom periodu videćemo kako će teći razgovori oko tablica, ali u ovom trenutku je otklonjena mogućnost da se izvrši pritisak na Srbiju makar i indirektno da podlegne i prihvati simbole državnosti Kosova. To je veoma važno”, naveo je Milivojević. 

Naglasio je da je, pored pitanja tablica koje su bile na dnevnom redu i ukupne situacije, postalo jasno da se u narednom periodu mora razgovarati o celoj platformi Briselskog dijaloga. 

To, kaže, znači i razgovor o ispunjenju svih odredbi Briselskog sporazuma, u prvom redu njegovih šest tačaka koje se odnose na Zajednicu srpskih opština. 

“To je jedina mogućnost i jedina platofrma koja obezbeđuje nastavak Briselskog dijaloga u nekom pozitivnom smeru”, zaključio je Milivojević. 

Moi
30. Septembar 2021.
Kurti 1 milivojevic 0
Mali Mrav
30. Septembar 2021.
Naj važnije za Kurtija je Reprocitet koji je postignut a danak plačen od šetnje ruskog ambasadora koji šeta na granicama valjda nije bio dugo po izletima. Unikute su Srpske tablice južnije od Ibra a za 6 mjeseci i sjeverne tablice sa oznakama KM tako da sve polako ide svojim tokom. Recite narodu istinu da se što prije sa time pomire.
adsfako
30. Septembar 2021.
Najvazniji element sporazuma nije povlacenje ROSU vec to sto osobe sa RKS tablicama sada mogu da udju u Srbiju, a ranije to nisu mogle. Dakle, gradjani uze Srbije ce na ulicama moci da vide tablice republike Kosovo, to je direktno priznanje.
Милан
30. Septembar 2021.
Sada će se i na ulicama direktno znati ko su Srbi a ko Šiptari tj čija su koja kola hahaha
Slavko
30. Septembar 2021.
Zapravo, Milivojevic 10 posto je rekao najbitnije-najvažniji elemenat sporazuma povlačenje Rosu. Prismrdi li opet Rambo blizu Kosovske Mitrovice, odmah stize KFOR da ispuni UN priznatu 1244. Budete li maltretirali Srbe iz Metohije i Strpca, onaj srpski tenk ne staje, to je znacilo ono pojavljivanje. Niko vas nece ni primetiti sa nalepnicama u Srbiji, posto smo ogromna drzava, a ne primitivna zabit gde se ljudi opsedaju tablicama za suverenitet. Nego, opet nista od EU ukidanje Viza ni UN-UNESCO mesto plus krenula inflacija.
Slavko (Samo cinjenice)
30. Septembar 2021.
Umalo da zaboravim-Milivojevic i 1244 ovde takodje indirektno rekao da ne sanjate albansko Presevo, Bujanovac, Medvedju, posto tamo tek Rambo ne moze da prismrdi.
Nikad robom
30. Septembar 2021.
Mirko pazi metak!
Hvala Slavko.
Slavko (Samo cinjenice)
30. Septembar 2021.
@ Nisam taj Slavko haha ne patim od brozovstine. Ja sam za srpskog Kralja i puno ime mi je Slavomir, staro srpsko i slovensko ime.
Slavko (Samo cinjenice)
30. Septembar 2021.
Takodje, nema reciprociteta zato sto: • Revolutionary Serbia
1804 • Principality of Serbia
1815 • Independence recognized
1878 The Socialist Federal Republic of Yugoslavia joins UN 26 June 1945, 2003 as Republic of Serbia.