Fajon: Kosovo se mora potruditi da uspostavi ZSO

Tanja Fajon
Izvor: European Union

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izrazila je nadu da će kako Beograd, tako i Priština iskoristiti trenutnu šansu koju pruža evropski predlog, jer je teško reći kada će se pružiti nove mogućnosti.

Fajon je, u izjavi bečkom dnevniku „Standard“, upitana šta misli o nemačko-francuskom predlogu, rekla da se Kosovo mora stvarno potruditi da uspostavi Zajednicu srpskih opština i obezbedi integraciju i dobrobit pripadnika srpske zajednice.

„Važno je da obe strane prikažu uzdržanost i da se učini sve kako bi dijalog bio nastavljen. Kada je reč o evropskom predlogu razumem da govorimo o veoma teškim političkim odlukama sa mnogo mogućih posledica. Međutim, nadam se da će kako Beograd, tako i Priština, predvođeni svojim političarima, naći put da iskoriste ovaj trenutak. Teško je reći kada će se ponovo pružiti nove prilike", objasnila je ona.

Na pitanje da li sporazum Srbije i Kosova može ograničiti uticaj Rusije u Srbiji, Fajon je rekla da ne razume zašto se postavlja pitanje o uticaju Rusije.

„Mislim da smo poslednih dana videli više pozitivnih izjava srpskog rukovodstva", istakla je ona.

Fajon je, vezano za Srbiju i Kosovo rekla da očekujesada zrelost i mudrost rukovodstva obe zemlje.

"Razumem da je to veoma škakljiva i teška situacija, ali ove godine je moguće napraviti veliki korak napred", podvukla je ona.

Upitana da li Slovenija podržava članstvo Kosova u Savetu Evrope objasnila je da se tome ne suprotstavlja, ali dodaje da ne veruje da je trenutno ta tema na stolu.