Fetahu: SAD zainteresovane za okončanje dijaloga između Kosova i Srbije

Arber Fetahu
Izvor: Ekonomia onlajn

Naučni istraživač na Grupi za političke i pravne studije Arber Fetahu ocenio je da pismo američkog predsednika Džoa Bajdena srpskom kolegi Aleksandru Vučiću ima posebnu simboliku, koja pokazuje da je Amerika zainteresovana za okončanje kosovskog dijaloga, prenosi Ekonomija Onlajn.

Fetahu ističe da Bajdenovo je pismo, u kojem zahteva uzajamno priznavanje Kosova i Srbije, poslato kao čestitka za dan državnosti koji Srbija obeležava 15. februara.

"To je veoma važno pismo, jer je upućeno od Džoa Bajdena, koji je nedavno izabran na mesto predsednika SAD, veoma moćne zemlje, ali i zato što zahtev za uzajamno priznanje dolazi u vreme kada Srbija obeležava dan državnosti. Iz tog razloga, ono ima veoma važnu simboliku i pokazuje da su Sjedinjene Američke Države zainteresovane za zaključivanje procesa dijaloga između Kosova i Srbije sveobuhvatnim sporazumom, koji je u suštini uzajamno priznanje", rekao je Fetahu.

Džo Biden kaže da su Sjedinjene Države Države ostaju posvećene podršci evropskim integracijama Srbije. Ali, u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, takođe je pozvao na reforme i postizanje sporazuma sa Kosovom, koji bi se fokusirao na uzajamno priznavanje.

Fetahu kaže da pismo pokazuje američki interes i da bi kosovska strana trebalo da ga dobro iskoristi.

"Ovo pismo dalje pokazuje da je američki interes da se postigne sporazum sa jasnim rezultatom, ne postoji ekvivalencija u pogledu statusa Kosova i ovo bi kosovska strana trebalo da iskoristi prilično dobro. Kosovska strana treba da stvori strategiju, istinsku platformu za stvaranje zajedničkog političkog i socijalnog konsenzusa i jedinstva i socijalne kohezije za suočavanje sa Srbijom u dijalogu koji se može dalje razvijati", rekao je Fetahu.

On je naveo da "američki predsednik ima jasan i strukturirani pristup Kosovu i dugogodišnje kreiranje politike i njegovo veliko iskustvo u regionu Balkana može doneti veliku korist Kosovu i zaključiti ovo poglavlje međunarodnog osporavanja državnosti, koje je u suštini uzajamno priznanje".

Prema njegovim rečima "ovo pismo mnogo pomaže Kosovu i daje snažnu podršku".

"Ono mnogo pomaže Kosovu jer potiče do vrlo moćnog saveznika, iz države koja u međunarodnom sistemu ima najveću težinu. U pismu je Bajden jasno stavio do znanja da je protiv teritorijalne razmene i da se zalaže za sporazum koji čuva teritorijalni integritet Kosova", zaključio je Fetahu.