Fon der Lajen Kurtiju: Što pre sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga sa Beogradom

Ursula Fon der Lajen
Izvor: dw.com

Predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen poručila je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju da je neophodno da se sledeći sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga održi što je pre moguće.

Ona je u pismu upućenom kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju navela da mu u ime Evropske unije upućuje čestitke za imenovanje na mesto premijera i istakla da je neophodno da se sledeći sastanak na visokom novou u okviru dijaloga održi što je pre moguće, prenosi Ekonomija onlajn.

U čestitki Fon der Lajen ističe da će nastaviti da se zalaže za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

„Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i želim vam uspeh u vašem mandatu. Želimo da Kosovo brže napreduje na svom evropskom putu, nastavićemo da podržavamo napredak postignut u reformama. I dalje ću se zalagati za pozitivnu odluku u procesu liberalizacije viznog režima, znajući kolika je važnost ovog pitanja za građane Kosova", navodi se u pismu.

Predsednica Evropske komisije rekla je da pozdravlja posvećenost premijera Kurtija konstruktivnom uključivanju u dijalog Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom EU. Fon der Lajen je istakla da je neophodno da se sledeći sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga održi što je pre moguće jer je to, kako je navela, od suštinskog značaja za napredak na evropskom putu Kosova i Srbije.

"Radujem se zajedničkoj saradnji na unapređenju odnosa EU i Kosova," zaključila je evropska zvaničnica. 

U pismu se navodi da EU stoji uz Kosovo u borbi protiv pandemije koronavirusa i podrške ekonomskom oporavku kroz Plan za ekonomiju i investicije za Zapadni Balkan, usvojen u oktobru 2020. godine.