Pantina: Kurti mora da realizuje postignute sporazume, ne može da tvrdi da dijalog počinje iznova

Šćipe Pantina
Izvor: Facebook

Politička analitičarka Šćipe Pantina izjavila je za Kosovo Onljan da bi premijer Aljbin Kurti trebao da se pozabavi realizacijom postignutih sporazuma proizašlih iz dijaloga sa Srbijom, jer se oni, kako kaže, ne mogu zanemariti otvaranjem novih tema u dijalogu.

Pantina smatra da bez pritisaka na premijera Kurtija i predsednika Vučića neće doći do dinamičnijeg toka dijaloga.

"Na Kosovu postoji opšte mišljenje da proces dijaloga, organizovan uz pomoć Brisela, nije vođen na najbolji mogući način i da Kosovo nije mnogo profitiralo od toga. Opozicione stranke, ali i organizacije civilnog društva, bile su dosta kritične prema prethodnoj vladi zbog načina na koji su vodili proces dijaloga. Međutim, ne možemo se sada vratiti i tvrditi da počinjemo iznova, dogodio se proces, sporazumi su potpisani, mada neki od njih nisu sprovedeni i sada obe strane Kosovo i Srbija moraju da pronađu način kako da okončaju sukob i žive u dobrom susedstvu. To je ono na šta bi premijer Kurti sada trebalo da cilja", rekla je Pantina.

Bez većeg pritiska partnera, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, ne može se očekivati konačni epilog dijaloga Kosova i Srbije, smatra Pantina, koja istovremneo ukazuje da bi samo obostrano prihvatljiv sporazum mogao da ima pozitivne efekte u normalizaciji odnosa.

"To bi trebalo da bude konačni cilj, a bilo šta manje od sporazuma u kojem se države međusobno priznaju, neće doneti prosperitet za obe države, već će predstavljati veliku prepreku za razvoj. Na kraju, posledice će platiti građani, a ne političari. Tako da verujem da bi trebalo da postoji veći pritisak na oba lidera Kurtija i Vučića da sede zajedno i postignu konačni sporazum", istakla je Pantina.