Fon der Lajen balkansku turneju započinje danas posetom Tirani

Ursula fon der Lajen
Izvor: Koha

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen balkansku turneju započinje danas posetom Albaniji, prenosi TV Kljan Kosova.

Poseta Tirani Fon der Lajen, prema planu, kako saznaje A2 CNN, počeće prijemom u Palati brigada u 9 časova, a zatim je predviđen sastanak sa predsednikom Albanije Iljirom Metom u Predsedništvu, u 10 časova. U 11 časova evropska zvaničnica posetiće školu u Kroji, gde će sa albanskim premjerom Edijem Ramom održati konferenciju za medije.

Iz Tirane Fon der Lajen uputiće se u Severnu Makedoniju, sutra će posetiti Kosovo, gde će razgovarati o aktuelnoj situaciji i tenzijama na severu, a zatim stiže i u Beograd. Ona će se sutra sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak i sa premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu, prenosi Tanjug.

U četvrtak ujutru zajedno sa predsednikom Vučićem fon der Lajen će učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10. 
Planirano je da predsednica EK prisustvuje i potpisivanju ugovora za rehabilitaciju deonice na Autoputu mira (Niš -Priština) koji se radi uz finasijsku podršku Evropske unije.

”Predsednica Evropske komisije će tokom posete izraziti svoju posvećenost regionu i njegovoj evropskoj budućosti. Sa liderima će razgovarati o političkoj i regionalnoj situaciji”, najavljeno je u Komisiji.

Na pitanje da li će Fon der Lajen u Beogradu, Prištini, ali i eventualno i u Tirani, razgovarati o rešavanju trenutne krize na Kosovu, u EK naglašavaju da je pozicija EU "jasna" kada se traži "deesakalacija i nastavak dijaloga". U Briselu dodaju da ovu posetu vide i kao pripremu za predstojeći samit EU Zapadni Balkana koji bi 6. oktobra trebalo da bude održan u Sloveniji.

Balkanska turneja, predsednice Evropske komisije, završava se u četvrtak posetom Bosni i Hercegovini.