Fon der Lajen u sredu sa Vučićem u Beogradu

Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen
Izvor: Twitter

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u sredu će se u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u četvrtak i sa premijerkom Anom Brnabić, najavljeno je u Briselu.

Fon der Lajen će u četvrtak ujutru, zajedno sa predsednikom Vučićem, učestvovati u pokretanju projekta na železničkom koridoru 10, prenosi Tanjug.

Planirano je da predsednica EK prisustvuje i potpisivanja ugovora za rehabilitaciju deonice na Autoputu mira (Niš -Priština) koji se radi uz finansijsku podršku EU.

Pred sastanke u Beogradu Ursula fon der Lajen će u Prištini razgovarati sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani, a zatim u Podgorici sa Milom Ðukanovićem i Zdravkom Krivokapićem.

”Predsednica Evropske komisije će tokom posete izraziti svoju posvećenost regionu i njegovoj evropskoj budućosti. Sa liderima će razgovarati o političkoj i regionalnoj situaciji”, najavljeno je u Komisiji.

Na pitanje da li će Fon der Lajen u Beogradu, Prištini, ali i eventualno Tirani razgovarati o rešavanju trenutne krize na Kosovu, u EK naglašavaju da je pozicija EU „jasna kada se traži deeskalacija i nastavak dijaloga”.

U Briselu dodaju da ovu posetu vide i kao pripremu za predstojeći samit EU Zapadni Balkan koji bi 6. oktobra trebalo da bude održan u Sloveniji.

Ursula fon der Lajen zvaničnu posetu Zapadnom Balkanu počinje 28. septembra posetom Tirani i Skoplju, a nakon Beograda obilazak regiona završava u četvrtak u BiH gde će zajedno sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i predsedavajućim Savetom ministara Zoranom Tegeltijom prisustvovati svečanom otvaranju mosta Svilaj koji povezuje Hrvatsku i BiH, a sastaće se i sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.