Fon Kramon: Francuska i Holandija i dalje skeptične po pitanju vizne liberalizacije

Viola fon Kramon
Izvor: privatna arhiva

Dve godine nakon što je Evropska komisija dala "zeleno svetlo" za ukidanje viza za Kosovo, zemlje Evropske unije i dalje nisu jedinstvene po ovom pitanju, prenosi Koha.

Predsedevanje Nemačke EU izgleda kao prilika za napredak po pitanju liberalizacije, ali problem predstavlja protivljenje Francuske i Holandije.

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon smatra da je odlaganje tog procesa nepravedno.

„Mi smo sve probali. Zaista se nadam da će pod nemačkim predsedavanjem tokom narednih šest meseci biti realnih šansi za ukidanje viza, međutim teško je reći s obzirom na oklevanja Francuske i Holandije, ali i pregovore koji se vode u Briselu. Za to vreme, Kosovo mora pokazati spremnost za konačni sporazum sa Srbijom uz obostrano priznanje", rekla je Kramon.

Na kritike ambasadora Ričarda Grenela, upućene EU,  zbog toga što nije liberalizovala vize za Kosovo, Kramon je rekla da Grenel treba sa tim zahtevom da se obrati  francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

"U pravu je, ali ne razume strukturu EU. Svi znaju da je komisija dala zeleno svetlo, ali sada to pitanje ostaje na članicama EU pojedinačno. Ako gospodin Grenel želi da Kosovari dobiju viznu liberalizaciju, mora se obratiti po tom pitanju predsedniku Makronu i svima ostalima koji imaju problem sa tim procesom", rekla je ona.

EU je kritikovao i prvi potpredsednik Vlade Kosova Besnik Tahiri.

„Prošle su dve godine od kada nam je Evropska komisija potvrdila da je Kosovo ispunilo sve svoje obaveze za liberalizaciju viza, kao vlada i država. Pre ovog datuma bilo je puno obećanja iz EU, ali ni danas nemamo liberalizaciju", rekao je Tahiri.

Iz Pokreta Samoopredeljenje Tauljant Krieziu ocenjuje da ukidanje viza ne treba očekivati za vreme vlade, koju je nazvao, "koalicija gubitnika".

Profesor za međunarodne odnose Arben Fetoši izjavio je da nastavkom dijaloga biće odložen i proces ukidanje viza. Procenjuje da će, ako se EU uskoro ne odluči na ovaj potez, izgubiti kredibilitet kao posrednika u dijalogu između Srbije i Kosova.

On procenjuje da se ukidanje viza može dogoditi tokom ove godine.

Kosovski lideri obećavali su viznu liberalizaciju svake u proteklih devet godina, ali zemlje EU nemaju jedinstven stav da je Kosovo ispunilo sve uslove.