Fon Kramon: EP će sutra usvojiti izveštaj u kojem se pozivaju sve članice EU da priznaju Kosovo

Viola fon Kramon
Izvor: privatna arhiva

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon najavila je da će sutra Evropski parlament odobriti njen izveštaj o Kosovu, što je već ranije učinio Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta, prenosi Reporteri.

„Sutra će Evropski parlament usvojiti izveštaj o Kosovu. Raspravu možete pratiti oko 11 časova“ objavila je na Tviteru fon Kramon uz link na kome se može pratiti rasprava.

Sa 50 glasova za, deset protiv i devet uzdržanih, Odbor za spoljne poslove EP odobrio je u februaru izveštaj o Kosovu, u kojem se još jednom poziva pet država EU: Španija, Slovačka, Rumunija, Kipar i Grčka, koje nisu priznale Kosovo, da to učine.

U izjavi koju je EP objavio nakon glasanja, navodi se da "poslanici podvlače da je nezavisnost Kosova nepovratna i da bi priznanje svih zemalja EU išlo u prilog normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije".

Poslanici u Evropskom parlamentu, takođe su ponovili poziv za ukidanje viza za građane Kosova, jer je Evropska komisija ranije zaključila da je Kosovo ispunilo sve tražene kriterijume.

Kosovo se u izveštaju kritikuje zbog nedostatka odgovarajućeg napretka u mnogim oblastima, posebno u primeni prioriteta evropske agende reformi.

Poslanici su izrazili žaljenje zbog kontinuirane političke nestabilnosti i pozvali sve političke snage na Kosovu da se obavežu na reformu političkog sistema, kako bi se poboljšala pravna jasnoća i proces formiranja vlade.

Od Kosova se takođe zahteva da obezbedi reformu pravosudnog sistema tako da bude transparentnija, efikasnija i bez političkog mešanja. Na isti način potrebna je i reforma javne uprave.

Članovi EP ponovili su poziv da odnosi Kosova sa Srbijom ostanu prioritet i uslov za njihovo napredovanje u procesu evropskih integracija.

Takođe su pozvali vlade u Beogradu i Prištini da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi mogle ometati međusobno poverenje, što bi ugrozilo konstruktivan nastavak dijaloga

Miodrag iz Peći
24. Mart 2021.
Đaba ti lobiskinjo. Od priznanja i vizne liberalizacije nema ništa.