FPO: Austrija da bude neutralna u vezi s kosovskim pitanjem

Austrija
Izvor: Ekonomia Online

Austrija treba da zauzme neutralnu ulogu u pogledu odnosa Beograda i Prištine, a ne da staje na jednu stranu, ocenila je Slobodarska partija Austrije (FPO), prenosi RTV.

"Kada se pogledaju izjave poslanika Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Lukasa Mandla onda je jasno vidljiva pristrasnost u korist Kosova", ističu poslanik FPO u Evropskom parlamentu Harald Vilimski i poslanik u bečkoj skupštini Maksimilijan Kraus.

Vilimski i Kraus smatraju da je Mandlu trn u oku kritički stav Srbije u vezi sa sankcijama prema Rusiji i da zbog toga napada Beograd.

"Posebno u ovoj škakljivoj situaciji Austrija mora nastupati kao neutralna zemlja i ne sme zauzeti jednostrani stav", podvukli su oni.

Vilimski i Kraus reagovali su na nedavnu izjavu Mandla o dijalogu Beograda i Prištine, ali i njegovo stalno lobiranje za Prištinu.

Naime, Mandl je, pred novu rundu dijaloga, održanu u četvrtak u Briselu, istakao da Srbija mora da prizna kosovske dokumente, kao i da takav reciprocitet ne sme biti otvoreno pitanje.

Mandl je, u saopštenju, optužio srpsko rukovodstvo za agresivno ponašanje prema "malom susedu".

On je pozvao šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja i izaslanika za dijalog Miroslava Lajčaka da ne prihvate trule kompromise, kojim se samo troši vreme, a koji zatvaraju put građanima Zapadnog Balkana kao budućnosti.

Inače Mandl je predsednik austrijskog društva "Prijatelji Kosova", koje radi na promociji "Kosova" i lobiranje u korist privremenih vlasti u Prištini.

FPO, na drugoj strani, oduvek je govorila da se mora poštovati međunarodno pravo i Rezolucija UN 1244, te da Austrija ne sme biti jednostrana u kosovskom pitanju, a tako se protivila i austrijskom priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.