Gadžeri: Reciprocitet je Kurtijeva populistička igra

Besa Gadžeri
Izvor: Klan Kosova

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Besa Gadžeri izjavila je večeras da je odluka kosovskog premijera u ostavci Aljbina Kurtija o uspostavljanju reciprociteta opasna populistička igra, prenosi Kljan Kosova.

"Današnja odluka Aljbina Kurtija nastavak je populističkih igara koje su opasne po međunarodnu zajednicu i građane. Ovo nije prvi put da je preduzeta ova mera. Takođe, to je uvedeno i 2014. godine, a pitajte Mimozu Kusari Ljilju koja je bila ministar u to vreme, zašto su tada ukinuli reciprocitet", istakla je Gadžeri u emisiji "Rubikon" na KTV.

Prema njenim rečima, uvođenje reciprociteta je opasna igra Kurtija sa SAD, kao i da reciprocitet nije odluka, nego proces.

"Svi znamo da je postojala potreba za merama reciprociteta protiv Srbije. Ali, to ne bi trebalo da bude populistička igra. Reciprocitet je proces, a ne čin. Ne treba nabrajati stvari koje se odnose na reciprocitet - moraju postojati mehanizmi, a oni se moraju postepeno postaviti. Sada je pitanje reciprociteta postalo političko pitanje, a zahtev SAD je bio nemojte pokretati reciprocitet", poručila je Gadžeri.

Navela je i da DSK ne poriče da je postojao sporazum o reciprocitetu, međutim, dodala je da je ta stranka odustala od te mere nakon konstantnih zahteva SAD.