Garić: Nisu bitne tablice, Kurti želi policijom da slomi otpor Srba na severu

Miloš Garić
Izvor: Printscreen RTS

Povodom krize na severu Kosova, urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić izjavio je danas za RTS, da "smo navikli da EU i međunarodna zajednica reaguju kasno, a kad reaguju da to bude mlako i neadekvatno stanju na terenu".

"Navikli smo, na žalost, od EU i međunarodnog faktora koji bi morali da reaguju i koji su direktno uključeni u proces dijaloga i pokušaja procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine, da reakcija bude mlaka i potpuno neadekvatna onome što je stanje na terenu, a što je vrlo često ispoljavanje otvorene agresije, nepoštovanje prava Srba i ugrožavanje Srba i to je opet pokazano na delu. A to je i bio cilj Kurtija, da slomi otpor Srba, da pokaže da ima vlast u srpskim sredinama", navodi Garić.

Ističe da je Priština svesna da godinama unazad u srpskim sredinama nema mogućnost kontrole, kako bi to želela, i da sada želi da pokaže da su u stanju da sa teško naoružanom policijom uspostave red i da na taj način demonstrira svoju državnost.

"To je zapravo ideja Aljbina Kurtija i to je razlog zbog koga uvodi reciprocitet, želi da pokaže da je Kosovo država, da je Kosovo nezavisno i u stanju da sprovodi odluke koje im se prohtu i da im to dozvoljavaju iz Brisela, Vašingtona i Berlina“, ističe Garić.

Smatra da se u ovom slučaju ne radi toliko o tablicama nego o tome da Kurti želi da pokaže da ima kontrolu na severu KiM.

"Već godinama oni su svesni da u srpskim sredinama nemaju mogućnost kontrole kako bi želeli", ukazuje urednik portala Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, treba naći način da se stvari stave za sto jer ovako niti ima razgovora niti ima dijaloga.

"Briselski sporazum je toliko puta pogažen od strane Prištine, oni uzimaju samo delove koje im odgovaraju, a od ZSO ništa", kaže Garić.

Govoreći o pozivima da obe strane smanje tenzije na severu Kosova Garić naglašava da je sve jasno o čemu se radi.

"Dobronamernom čoveku, kada vidi naoružanu policiju sa mitraljezima i puščanim cevima, a preko puta njih goloruk narod koji je izašao da mirno protestuje zbog prisutva vojne sile, potpuno bezrazložno izvedene, sve je jasno. Oni koji to ne žele da vide postavljaju pitanja. Kako Srbi na severu Kosova da ne reaguju kada im je bezbednost ugrožena? Sve što se zbiva je odgovornost Prištine, ne možemo da govorimo o odgovornosti Beograda kada iz EU dolaze poruke smirivanja obe strane. Ovo je izazvala jedna strana i to je Priština“, rekao je Garić.

Naglašava da je u ovom momentu bitno da međunarodni faktor utiče na Prištinu da promeni odluku i način politike prema Srbima, i da će se onda tenzije na severu smiriti.

Garić je govoreći o jučerašnjem incidentu na prelazu Brnjak, rekao da se tokom prepodneva saznalo da su policajci zaustavili tri Srbina koji su išli da seku drva i da su ih fizički napali.

"Sreća brzo se reagovalo i ovog puta, kosovska policija se povukla. Dvojica su  povređena ozbiljnije, oni su govorili u kameru i rekli šta se dogodilo, ali je policija to pokušala da demantuje. Naravno da se dogodilo, ljudi su sve rekli šta im se dogodilo na licu mesta, potvrdili su sve i lekari u bolnici, čitava javnost može da vidi šta se događa. Jedino kosovska policija žmuri i pokušava da se pedstavi kao mirotvoračka. Sve je jasno. U pitanju je demonstracija sile, da se Srbi zaplaše i da se slomi otpor Srba na severu Kosova, da Srbi pristanu da svoju sudbinu prepuste Prištini. Srbi se bune jer pokušavaju da im  slome pravo na slobodu, na normalan život i pravo na vezu sa svojom državom Srbijom. Zbog toga se sve ovo zbiva, a registarske tablice su bile jedan mali povod koji je bio zgodan da bi Priština nametnula realizaciju ovih ciljeva“, rekao je Garić.

Istakao je da je država Srbija osnažila svoju vojsku i da su albanski policajci na severu svesni da su iza njihovih leđa srpske snage bezbednosti.

"Država je odlučno odgovorila da neće dozvoliti da se prema Srbima na ovaj način postupa, da neće dozvoliti pogrom kao što je bio 2004. Ali da pre svega želi da snage koje su zadužene za bezbednost na Kosovu i Metohiji KFOR i NATO ispune svoj mandat i reguju vrlo brzo u bilo kakvom ugrožavanju Srba i pokušaja da se upotrebi oružje u rukama prištinskih policajaca na severu Kosova. Na tome insistira Beograd i od toga neće odustati. Ukoliko bi Srbi ostali na milost i nemilost kosovske policije normalno je očekivati da Srbija neće dozvoliti tako nešto. I to je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koju treba da čuju i u Briselu i u Vašingtonu i da razumeju jedan pokušaj Beograda da stvari vrati u normalne tokove i ne dozvoli ni na koji način da se fizički ugrozi bezbednost Srba na severu Kosova“, zaključio je Garić.

zabeli ks
24. Septembar 2021.
Ako mislite da "Nisu bitne tablice, Kurti želi policijom da slomi otpor Srba na severu", zašto onda da jete povod, sprovediti to. Kako možete obviniti bez sprovoda!