Garić: Za Srbiju nema dobrog predloga Zapada u vezi sa Kosovom, ali moramo da razgovaramo

Miloš Garić RTS

Potpuno je jasno da za Srbiju dobrog predloga Zapada u vezi sa Kosovom ne može da bude, bar u ovom trenutku, već može da se govori samo o manjem ili većem zlu, rekao je urednik portala Kosovo onlajn Miloš Garić.

"Imamo papir, ali ne znamo da li je definitivan. Moramo da razgovaramo, ali bez ishitrenih zaključaka i histerije“, rekao je Garić u emisiji „Debata“ na Insajder TV.

Naveo je da su se neke verzije teksta predloga pojavljivale, pre svega u Tirani, da su ih svi mediji u regionu prenosili, te da je verovatno nešto do toga i tačno, ali da i dalje nema jasnog predloga, na osnovu kojeg bi svi mogli da se određuju.

Garić je ukazao i da mora da se shvati ambijent, a to je trenutak u kojem srpski narod na Kosovu preživljava dane borbe za opstanak.

"Proteklih meseci bilo je napada na Srbe, barikade su bile odraz revolta zbog svega što su preživljavali u prethodnom periodu. Kurtijeva vlast želi potpuno da obespravi Srbe, obesmisli sve pokušaje da se formira ZSO, koja bi trebalo da pruži osnovnu garanciju za bezbednost i budućnost Srba na KiM”, rekao je Garić.

Pozicija Srbije i Srba na KiM je, kaže, da mora da se uspostavi najpre ono što je dogovoreno, a to je ZSO, i to po osnovama koje su dogovorene, a ne neke nove verzije, u kojima bi se izbegla izvršna ovlašćenja.

“Moramo da se borimo za to da se obezbedi bezbednost Srbima na KiM. Iza toga možemo da pričamo o planu koji je spremila EU, a koji ima stvari koje su za Sbriju nepovoljne”, ukazao je Garić.

Apelovao je na sve da se ne diže preterana tenzija, da se ne upada u “histeriju” i da se ne donose ishitreni zaključci.

“Ovo je nešto što je očekivano. Znali smo da je pritisak ogroman, i da ćemo morati da razgovaramo o njihovom predlogu. Treba da vidimo šta nas čeka i prema tome da se postavimo, a paralelno da činimo sve da sačuvamo bezbednost Srba na KiM”, rekao je Garić.

Primetio je da jedan deo društva kritikuje državu i predsednika Aleksandra Vučića što je kroz prihvatanje razgovora “izdao Kosovo”, a drugi deo kaže da se "ugrožava evropski put Srbije, zbog toga što još ništa nije potpisano".

Ukazao je da se nalazimo “u čudnom trenutku”, u kojem je potreban realan pogled na stvari, ali i više poverenja u ljude koji vode državu i učestvuju u pregovorima.

“Predsednik Vučić je glavni pregovarač, on zna sve. Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić je napravio dobre rezultate. Mnogo je važno uspostavljanje dobrih relacija sa SAD. Vlada Srbije je imala ogroman posao da Srbiju podigne, a Kosovo je bilo zanemareno, stvar o kojoj se nije moglo razgovarati. U međuvremenu, pitanje Kosova je vraćeno na dnevni red, a to je zasluga spoljne politike Srbije, Dačića, Selaković. To su rezultati Vlade Srbije. Uloženo je puno u srpske sredine na Kosovu. Ogroman broj Srba daje podršku politici Aleksandra Vučića”, rekao je Garić.

Napomenuo je i da su predstavnici SAD, Derek Šole i Ned Prajs ukazali da Priština mora da formira ZSO.

To, dodaje, znači da su se promenile bitne stvari, bar percepcija SAD prema ovom pitanju, što daje nadu da se može očekivati i nešto pozitivno.

Rekao je i da je kosovski premijer Aljbin Kurti odmah po odlasku izaslanika EU Miroslava Lajčaka iz Prištine rekao da ZSO nije nikakva obaveza Prištine, već samo jedan od sporazuma, i da ne može da se sprovede nešto što nije u skladu sa Ustavom Kosova, čime je celu priču vratio na početak.

"Loptica je u prištinskom dvorištu, zato je važna spremnost Srbije da ne odbija razgovor pa i kada su najteže teme u pitanju", kaže garić.

Na pitanje o referendumu, Garić je rekao da smo daleko od njega u ovom trenutku, kao i od potpisivanja sporazuma.

Napomenuo je i da ne očekuje da će sednica Skupštine doneti nešto spektakularno, jer deo opozicije koristi temu Kosova za rušenje vlasti.

“I to je posebno ružno, na koji način pojedini politički predstavnici zloupotrebljavaju Kosovo. Mi time što hoćemo da razgovaramo, pa makar i o ovakvom predlogu, što je Vučić izašao sa stavom da moramo da pričamo sa EU, to je politika koja može da nam kupuje vreme i pomera rokove za teške odluke. Odbijanje razgovora bi nas dovelo u opasnu situaciju”, rekao je Garić.

Nikoal Burazer sa portala “European Western Balkans” kazao je da evropski predlog nije finalni sporazum, vež međukorak, u dijalogu koji se nastavlja ka finalnom rešenju.

“Svođenje na izbor između EU i Kovosa je pogrešno. Šta god sa Kosovom uradila, Srbija neće imati otvorena vrata ka članstvu u EU. Srbija ima problema koji su akutini, a to je pre svega vladavina prava”, rekao je on.

Dodao je da referendum u ovom trenutku nije dobro rešenje, jer, kako je rekao, "za dobar referendum morate da imate informisane građane, koji neće donositi odluke na osnovu emocija i političkih ubeđenja".

Nenad Radosavljević sa RTV Mir iz Leposavića, rekao je da ZSO treba da pruži uslove za normalizaciju zivota Srba, time što bi upravljali mnogima za njih važnim oblastima.

Analitičar Ognjen Gogić rekao je da je važno kako će ovaj predlog da tumače države koje nisu priznale Kosovo.

"To onda otvara put Kosova ka NATO", dodao je Gogić.

Ukazao je i da će pored razgovora o sporazumu teći diplomatska borba Srbije da Kosovo ne uđe u NATO.