Gavrani: Kurtijeva demokratija uglavnom "na papiru", mora da važi za sve zajednice

Mimoza Gavrani
Izvor: Kosovo online

Politička analitičarka iz Prištine Mimoza Gavrani komentarisala je za Kosovo online izjave premijera Aljbina Kurtija u kojima se hvali da je Kosovo demokratsko, poručujući da ta demokratija ne bi trebalo da bude samo "na papiru" i da mora da važi za sve zajednice.

Na pitanje kako u svetlu krize na severu i svega kroz šta Srbi prolaze poslednjih meseci, kao i brojnih korupcionaških afera vlasti, gleda na Kurtijeve poruke o stanju demokratije na Kosovu, poštovanju vladavine prava i manjinskih prava, Gavrani kaže da je Kurti u pravu, jer Kosovo ima demokratiju 'na papiru'.

"Imamo najbolje zakone i to je pozitivno, dobra baza, koju moramo da nastavimo da implementiramo i Kurti i mi iz civilnog društva. Zato što svi mi živimo ovde i treba da damo podršku ovoj zemlji. Ponavljam, Kurti je u pravu kada je reč o Kosovu kao demokratskoj državi, ali je takođe bitno da on daje pozitivan odnos da politika ove zemlje, koja bi trebalo da bude demokratija za primer, bude i implementirana. I da to bude demokratija za sve, a ne samo za jednu zajednicu".

Gavrani ukazuje i da je bitno da Kurti i ljudi koji su na vlasti budu svesni da postoje i brojna dokumenata, njih 39, koje Kosovo treba da implementira zajedno sa Srbijom. 

"Bitno je takođe da imamo progresivne politike u procesu dijaloga, a ne samo da u tom dijalogu budemo prisutni. Treba doći pripremljen na te sastanke i biti spreman za donošenje bitnih i osetljivih odluka", zaključila je Gavrani.