Gazeta Ekspres: Sudija Bekim Sejdiu smatra da je Hotijeva vlada neustavna

Ustavni sud Kosova
Izvor: Kosovo Online

Ustavni sud Kosova još uvek nije doneo odluku o legitimitetu vlade Avdulaha Hotija, međutim, slučaj je pregledan i sudija Bekim Sejdiu je zatražio svrgavanje vlade, javlja Gazeta Ekspres.

Kako se navodi, Ustavni sud može da obori Hotijevu vladu, koja je formirana upravo zahvaljujući odluci tog suda.

Gazeta Ekspres saznaje da sudija Bekim Sejdiu smatra neustavnim glasanje za Hotijevu vladu od strane poslanika Etema Arifija, koji je već bio osuđen na zatvor.

Prema istim izvorima, Ustavni sud čeka trenutak kada će doneti odluku kojom je zapečaćen zahtev sudije izvestioca, jer se sa njim slažu i neke druge sudije.

Međutim, Ustavni sud Kosova navodi da još nije doneta odluka o slučaju poslanika Arifija.

"Jučerašnje izveštavanje medija u vezi sa ovim slučajem je netačno. Sud još nije doneo odluku o tom zahtevu i slučaj je u fazi razmatranja. Kao i u svakom slučaju do sada, nakon što sud donese odluku, sve strane uključene u slučaj i javnost, biće blagovremeno obaveštene", navodi se u odgovoru Ustavnog suda.

Za vladu Avdulaha Hotija glasao je 61 poslanik, a Arifi je bio jedan od njih, što je omogućilo njeno formiranje.

U junu ove godine Pokret Samoopredeljenje podneo je Ustavnom sudu zahtev za tumačenje u vezi sa "neustavnošću učešća i glasanja" poslanika Arifija u zasedanju za glasanje Hotijeve vlade.

"Uz dokaze koji jasno dokazuju da je Etem Arifi osuđen pravosnažnom presudom i kao rezultat toga je izgubio mandat, poslanička grupa Pokret Samoopredeljenje podnosi Ustavnom sudu zahtev za 'neustavnost učešća i glasanja' Arifija, koji odluku Skupštine Kosova čini nevažećom i neustavnom", navedeno je tada je u saopštenju Samoopredeljenja.

Poslanika Arifija je Apelacioni sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri meseca zbog prevare sa subvencijama.

Čak i nakon te presude, on je prisustvovao sednici od 3. juna, kada je izglasana nova kosovska vlada. Poslanik Arifi se pre mesec dana predao policiji na izdržavanje kazne.