Gero: Pravo vreme za ZSO i Ohridski sporazum da bi Kosovo nastavilo ka Savetu Evrope

Olivije Gero
Izvor: Reporteri

Ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero poručio je da je pravo vreme za formiranje Zajednice srpskih opština, kao i implementaciju Ohridskog sporazuma, kako bi Kosovo nastavilo svoj put ka Savetu Evrope.

Gero je podržao odluku Vlade Kosova o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani ističući da je to pozitivan korak ka članstvu u Svetu Evrope, jer je, kaže, Kosovu mesto u toj organizaciji, prenosi Telegrafi.

"Mislim da Kosovo, svakako treba, i biće član Saveta Evrope. Postoji proces za članstvo, a prvo, zemlje članice moraju da odluče o tome. Prvi korak učinjen je pre nekoliko meseci, kada su države članice odlučile da to razmotri skupština. To je bila spona između dijaloga i normalizacije. Sada Parlamentarna skupština može da traži da se raspravlja o prijemu Kosova", rekao je francuski ambasador za Teve 1.

Ukazao je da je neophodno da se krene sa primenom sporazuma postignutog u februaru prošle godine u Briselu, uključujući i formiranje ZSO.

"Nadamo se pomaku, pogotovo što se tiče Zajednice opština sa srpskom većinom. EU je dala predlog koji je veoma izbalansiran, pozitivan i funkcionalan. Mislim da je vreme da kosovske vlasti postupe po ovom predlogu", istakao je Gero.

Upitan o pristupu Srbije dijalogu, kao i da li je spremna da prizna Kosovo, Gero navodi da ima "pozitivnih glasova u tom pravcu".

"Iza javnih izjava stoje rasprave. Ovog utorka je bilo razgovora između dva glavna pregovarača. Ne kažem da postoji skrivena diplomatija, ali razgovaramo i razmišljamo. Posrednici EU, i pregovarači Srbije i Kosova održavaju sastanke. Sporazum iz Brisela predložen je na inicijativu Francuske i Nemačke, u septembru 2022. godine, a podržan je uz veliko angažovanje EU. Mislimo da je taj sporazum obavezujući, a u EU razgovaramo kako to može da se odrazi na odnose sa Srbijom", rekao je Gero.