Gero: Primeni Uredbe treba da prethode konsultacije, sprovođenje zavisi od vlade a ne od CBK

Olivije Gero
Izvor: Reporteri

Francuski ambasador na Kosovu Olivije Gero rekao je da Francuska, kao i njeni partneri, poziva da se uspostavi dovoljan prelazni period kada je u pitanju Uredba CBK i da se o toj temi razgovara u okviru dijaloga Kosova i Srbije. On ističe da ne vidi ništa u Ustavu što bi sprečilo vlasti Kosova da sprovedu opsežne konsultacije pre nego što preduzmu mere koje konkretno utiču na živote pojedinih građana.

"Želimo da kosovske vlasti što više uzmu u obzir efekte koje to može da ima na građane koji pripadaju manjinama, na kosovske Srbe i sve ostale", poručio je Gero u intervjuu za Telegrafi.

On je naveo da Francuska posvećuje posebnu pažnju multietničkom karakteru Kosova i svim garancijama koje treba da imaju manjine i dodao da se te garancije moraju konkretno primeniti i mora se podsticati dijalog između zajednica i vlade.

"Ovo je ključno pitanje vezano za uslove za članstvo u Savetu Evrope i Evropskoj uniji. Žao nam je što ova odluka izgleda nije bila predmet prethodnih konsultacija pre objavljivanja ove nove uredbe. Važno je da se zainteresovanim građanima ponude konkretne i praktične alternative kako to ne bi negativno uticalo na svakodnevni život građana, makar i privremeno", rekao je Gero.

On podseća da član 11. kosovskog Ustava predviđa opticaj jedinstvene valute na Kosovu. 

"Dobro poznajemo ovaj Ustav, jer kao što znate, podržavali smo nezavisnost Kosova i među prvima smo priznali državu", ističe francuski ambasador. 

Prema njegovim rečima, Francuska podržava nezavisnost Centralne banke, jer je to "osnovni element zapadnih demokratija i u srcu je evropskog prava", ali kaže da način na koji se propis sprovodi zavisi od Vlade, a ne od Centralne banke.

On je dodao da "ne vidi ništa u Ustavu što bi sprečilo vlasti Republike Kosovo da sprovedu opsežne konsultacije pre nego što preduzmu mere koje konkretno utiču na živote pojedinih građana".

"Verujemo da konsultacije treba da prethode primeni. Veoma je poželjno izbegavati donošenje tako važnih odluka bez pripreme, informacija i predloga alternativa", poručio je Gero. 

Kako navodi, rešenja postoje.

"Konkretno, dijalog pruža odgovarajući okvir za njihovo pronalaženje i razgovor sa nadležnim organima Srbije. Štaviše, da imamo Asocijaciju opština sa srpskom većinom, deo problema bi već mogao da bude rešen, jer je upravo jedan od ciljeva udruženja da finansiranje Srbije bude transparentno i u korist obrazovnog sistema i zdravlja", ocenjuje. 

Kada je u pitanju predlog nacrta ZSO, ističe da Francuska u potpunosti podržava predložene statute ZSO koje je donela EU.

"Ovaj predlog je u skladu sa kosovskim pravnim okvirom i garantuje funkcionalne institucije. Kosovo je posvećeno osnivanju ove asocijacije od 2013. godine i krajnje je vreme da se krene napred na osnovu ovog veoma dobrog projekta i uz podršku kosovskih partnera", navodi Gero.

Što se tiče dijaloga Beograda i Prištine, ističe da Kosovo ima mnogo toga da dobije od dijaloga.

"Briselski i Ohridski sporazumi predstavljaju veliki korak napred koji Kosovo i njegovi građani imaju veliki interes da sprovedu. Normalizacija odnosa sa Srbijom je neophodna jer, iako vreme prolazi, geografija se ne menja. Normalizacija odnosa Kosova i Srbije važna je za ove dve zemlje, ali i za vaše članstvo u Evropskoj uniji, kojoj Kosovo namerava da se pridruži. Ovi sporazumi Brisel-Ohrid pružaju značajnu podršku Kosovu i njegovom društveno-ekonomskom razvoju", poručuje.

Na pitanje o eventualnom uklanjanju sankcija Kosovu, Gero navodi da "nisu ispunjeni svi uslovi".

"Važno je brzo uložiti potrebne napore, posebno mislim na organizovanje novih lokalnih izbora na severu Kosova, kako bi se u narednom izveštaju EU videlo da su se stekli uslovi za ukidanje mera", ističe francuski ambasador i dodaje da je trenutna dinamika širenja "prilika koju treba iskoristiti". Prema njegovim rečima, Kosovo ima svoje mesto u EU i sada je vreme da se učine neophodni napori da se to potvrdi,