Komersant: Kosovo ima velike šanse da uđe u Savet Evrope

Savet Evrope
Izvor: AP/Koha ditore

Šanse Prištine da uđe u Savet Ervope su velike, posebno posle nedavnog isključenja Rusije iz te organizacije, piše današnji moskovski dnevnik Komersant, prenosi Danas.

List podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon prijave Kosova za članstvo u SE, obećao jak diplomatski odgovor, očigledno računajući i na podršku Moskve, ali, kako navode, pitanje da li će je dobiti.

Komersant piše, kqko prenosi agencija Beta, da bi članstvo Prištine u Savetu Evrope bila velika diplomatska pobeda, te da ima velike šanse da u toj organizaciji dobije neophodnu većinu, pošto su dve trećine članica podržale kosovsku nezavisnost.

List piše, pozivajući se na neimenovane izvore bliske vlastima u Srbiji da će Beograd ponovo početi aktivnu diplomatsku kampanju kako bi države koje su priznale Kosovo povukle priznanje.

"U sprovođenju moćne kampanje u svetu za opoziv proznanja Kosova, Beograd očigledno računa, kao i ranije, na podršku Moskve“, piše list i dodaje da je, međutim, nedavno rusko ministarstvo spoljnih poslova, prvi put tokom ukrajinske krize, "izrazilo nezadovoljstvo stavom Srbije, koja je podržala tri antiruske rezolucije u UN".

List podseća i da je prošle nedelje predsednik Srbije generalno zamerio Kremlju da slabi srpsku poziciju o Kosovu.