Gervala: Zahvaljujući partnerstvu s Ajovom, KBS faktor stabilnosti i mira u regionu

Kosovska delegacija sa predstavnicima Nacionalne garde Ajove
Izvor: Reporteri

Kosovska delegacija koju čine ministarka inostranih poslova i dijaspore Donika Gervala, ministar odbrane Armend Mehaj, ministar administracije lokalne samouprave Eljbert Krasnići, diplomatski predstavnik Kosova u SAD i predstavnici KSB-a, nastavili su zvanične sastanke u Ajovi povodom obeležavanja desete godišnjice Programa državnog partnerstva između Kosova i Ajove u sektoru odbrane, prenosi Reporteri.

Delegaciju je juče primio general-major Bendžamin Korel, komandant Nacionalne garde Ajove.

Ovom prilikom, ministarka Gervala je izrazila zahvalnost Vladi Kosova na odličnoj podršci i saradnji koju institucije Kosova i KBS imaju sa Nacionalnom gardom Ajove, od čega je rekla da je Kosovo imalo mnogo koristi. 

„Ovo desetogodišnje partnerstvo znači mnogo za Kosovo. To je veliki doprinos KBS-u koji je imao koristi od ovog partnerstva, razvijao se, modernizovao i postao faktor stabilnosti i mira u regionu”, rekla je Gervala tokom sastanka.

Kosovska delegacija je potom učestvovala na tematskoj konferenciji sa predstavnicima institucija Ajove, čija je svrha bila da se razgovara o srednjoročnoj strategiji saradnje Ajove i Kosova kroz različite projekte u oblasti bezbednosti.

Gervala je istakla da je Kosovo postalo faktor bezbednosti i mira u regionu i šire, kao i doprinos Kosova u borbi protiv terorizma, radikalizma i ekstremizma kroz strateški pristup, pravnu afirmaciju i aktivno učešće.