Gojković: Više od 300 džihadista sa Kosova u stroju Islamske države

Srbija je čvrsto opredeljena da odgovori bezbednosnim izazovima, poručila je danas u Rimu potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković na ministarskom sastanku Globalne inicijative za borbu protiv islamske države, prenose Večernje novosti.

Gojkovićeva je ukazala da je više od 300 ekstremista sa Кosova ratovalo na strani te terorističke organizacije.

„Time se, proporcionalno broju stanovnika, svrstavaju među najzastupljenije u redovima ID. Dostupni podaci, nažalost, pokazuju da u regionu Zapadnog Balkana deluju ogranci terorističke organizacije DAEŠ, a posebno na delu područja BiH i na delu teritorije Republike Srbije, u AP Кosovo i Metohija, koja je pod privremenom upravom UN“, rekla je Maja Gojković.

Ona je navela da Srbiju najviše brinu mogući rizici i pretnje koji mogu doći od tzv. stranih terorističkih boraca. Zbog toga će, pored ostalog, Srbija nastojati da, podržavajući međunarodno pravo i u njegovim okvirima, još više produbi saradnju sa svim bezbednosnim partnerima u regionu i šire.

Naglasila je da se Srbija od samog početka pridružila Globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u borbi protiv DAEŠ:

„Svoj doprinos smo dali kroz različite forme donacija, kao i učestvovanjem u obukama bezbednosnih snaga. U širem smislu, Srbija je posebno posvećena unapređenju regionalne saradnje. O tome najbolje svedoče naše aktivnosti u vreme migrantske krize i tokom pandemije virusa korona“, naglasila je Gojkovićeva.