GPPS: Gašenje Radne grupe za borbu protiv korupcije tendencija proširenja izvršne vlasti

glps
Izvor: Koha ditore

Grupa za pravne i političke studije kritikovala je Vladu Kosova zbog ukidanja Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije u okviru Kosovske policije, nazivajući taj postupak tendencijom mešanja i produženja izvršne vlasti, prenosi Koha.

"Jučerašnja odluka Vlade Kosova da ukine Radnu grupu za borbu protiv korupcije u okviru kosovske policije izuzetno je zabrinjavajuća i direktna je tendencija vlade da proširi svoj uticaj i interveniše u istražnim procesima visokih političkih i institucionalnih zvaničnika. Radna grupa za borbu protiv korupcije osnovana je Odlukom vlade u okviru Odeljenja za istrage Specijalnog tužilaštva Kosova, kao jedne od glavnih karika u istrazi korupcije visokog profila. Bez prejudiciranja učinka te Radne grupe i konkretnih rezultata njenih nadležnosti, podsećamo da je hvaljena kao jedna od najuspešnijih karika u borbi protiv korupcije visokog profila, uključujući međunarodne izveštaje", poručili su iz Grupe za pravne I političke studije.

Kako su dodali, iste institucije su preporučile jačanje Radne grupe, dok je vlada postupila u potpunosti protiv ove preporuke, potpuno je ugasivši.

Prema njihovim rečima, kontroverzna odluka doneta je bez ikakvog solidnog obrazloženja i u vreme kada bi Kosovo trebalo da preduzme pozitivne korake u borbi protiv korupcije visokog profila, između ostalog, kao preduslov za odluku o liberalizaciji viza.

"Izuzetno je uznemirujuće što je praksa postala prihvatljiva norma da svaka vladajuća koalicija, jednom kad je na vlasti, otpusti rukovidioce ključnih institucija, da bi ih zamenila partijskim pojedincima i u službi svojih interesa. Ova odluka dolazi u nastavku ostalih uzastopnih odluka ove vlade, koje ozbiljno podrivaju napore Kosova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", zaključeno je u reakciji GLPS.