Grdžaljiu: Ne živi se od patriotizma, sporazumi Kosova i Albanije se ne sprovode

Safet Grdžaljiu
Izvor: kk.rks-gov.net

Ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu kaže da je karakteristika ekonomskih sporazuma između Kosova i Albanije ta što se oni ne mogu sprovesti, prenosi Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima “birokratiju i korupciju treba ublažiti kako bi preduzeća mogla da dišu, a Kosovo i Albanija treba ekonomski da se ujedine jer su već braća”.

„Saradnja između Kosova i Albanije nije okarakterisana kao nedostatak sporazuma, bilo ekonomskih ili političkih, već je okarakterisana neprimenjivanjem sporazuma. Mi smo dve odvojene države i potrebno nam je uklanjanje barijera, potrebno je unapređenje saradnje i moramo pokazati iskrenost saradnje”, rekao je on.

Grdžaljiu kaže da se nakon potpisivanja sporazuma koji stvaraju medijsku pažnju stari trend nastavlja i da to najbolje zna poslovna zajednica koja je najviše pogođena.

„Svi bi trebalo da shvate da se ne živi od narodnog patriotizma, ekonomsko partnerstvo zahteva posvećenost, spremnost za vladavinu zakona, za rušenje monopola i neformalne ekonomije. Ovo je  sastanak dve vlade i isti sporazumi samo logotip se redizajnira i menja”, rekao je on.

Grdžaljiu je ocenio da je današnji dan  nastavak promocije sporazuma od 4. septembra u Vašingtonu, kao i dobra prilika da premijer Albanije Edi Rama izrazi bes protiv bivših kosovskih premijera.

„Sadržaj sporazuma je star, bilo bi korisnije danas voditi debatu o izazovima i problemima poslovne zajednice. Ekonomska saradnja je ključna, niti se zemlje EU vole, ali dele zajednički interes. Treba učiniti više nego što se govori”, rekao je profesor ekonomije koji kaže da postoji prevelika birokratija i korupcija dok roba sa Kosova prelazi u Albaniju.

Smatra da bi ova pitanja trebalo regulisati kako bi građani mogli u praksi da vide sporazume koje su potpisale dve vlade.

Grdžaljiu je kritikovao i albansku državu zbog njenog pristupa Kosovu.

„Albanci iz Albanije treba da se pridruže svima ostalima, osim Kosovara, a nisu aktivni i prisutni sa robom. Moramo imati kapital i ideje. Niko ne pominje da su samo u julu i avgustu kosovska preduzeća na granici platila više od 280 hiljada evra kazne, a to pogađa samo stanovnike Kosova. Moramo imati koncept odgovornosti i ne moramo pokazivati rivalstvo u ekonomiji”, naveo je on.

Podsetio je da u Albaniji postoji nekoliko poslovnih stanica, ali najmoćnija koja tamo predstavlja poslovnu zajednicu je srpsko-albanska komora, gde na srpskoj strani ima 100 vrhunskih privrednika, i na albanskoj strani ima 100 vrhunskih privrednika i vrednost kapitala premašuje cifru od 8 milijardi evra.

„Zašto ne bi imali nešto slično u odnosima između Kosova i Albanije”, zapitao je Grdžaljiu.