Grubješić: Ako Priština bude primljena u Savet Evrope, to će biti jedna vrsta presedana

Suzana Grubješić
Izvor: Printscreen

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku izjavila je da Priština, koja je danas podnela zahtev za prijem u Savet Evope, neće odmah biti primljena, bez obzira na tvrdnje da su obezbedili dvotrećinsku većinu, pošto diplomatska procedura može da traje do godinu dana, prenosi RTS.

Grubješić je rekla da Priština već dugi niz godina želi da uđe u međunarodne organizacije, da do sada nisu uspevali da uđu u one najvažnije, ali da sama odluka da sa takvom sigurnošću aplicira za članstvo govori da su verovatno uspeli da obezbede neophodnu većinu koju do sada nisu imali.

Ističe da će, ako Priština bude primljena u Savet Evrope, to biti jedna vrsta presedana, jer su u Savetu Evrope međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija.

"Kosovski presedan bi mnogo više govorio o političkoj odluci, nego o proceduralnoj i pravno-tehničkoj", navela je Grubješić.

Kada je reč o Vašingtonskom sporazumu i porukama iz Prištine da on više ne postoji, Grubješić je objasnila da je on potpisan u dobroj veri da se ide ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nova američka administracija nije odustala od sporazuma. Takođe, objasnila je da sporazum nije prestao da važi istekom roka od godinu dana.

"Ova odredba o pauziranju od godinu dana nastavlja da važi. Ukoliko važi sporazum, taj rok nije završen, već se nastavlja. Sporazum se krši tako što jedna strana kaže da odustaje od njega", rekla je Grubješić i dodala da se u praksi dešavaju stvari po kojima se vidi da Kosovo apsolutno odustaje od Vašingtonskog sporazuma. 

Povodom navoda da će Beogradu biti zabranjeno prisustvo svim skupovima u evropskim institucijama ako ne uvede sankcije Rusiji, Grubješić kaže da nema potvrdu te vesti.

"Ako je tako, to govori da će neke odluke u budućnosti morati da se donose. Isključivanje Srbije iz bilo kakvih razgovora i sastanaka koji se tiču i zajedničke spoljne i bezbednosne politike apsolutno nije dobro", ocenila je Grubješić.