Grubješić: Kosovo nesumnjivo tema sastanka Vučića i Erdogana

Vučić - Erdogan
Izvor: RTS

Tokom susreta srpskog i turskog predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana, Kosovo ne može da bude zaobiđeno kao tema, naročito kada se govori o stabilizaciji regiona, ocenila je danas potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić, prenosi Tanjug.

Gostujući na K1, Grubješić je istakla da kada god se govori o regionalnim temama, Kosovo ne može da ostane po strani.

Grubješić je podsetila da je turski predsednik najavio da će pokrenuti kampanju za ubrzanje priznavanja Kosova i ukazala da se sledeće nedelje održava Generalna skupština UN.

"Ideja turskog predsednika je da zajedno sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, poradi na tome da što veći broj zemalja prizna Kosovo", rekla je Grubješić.

Upitana da li je to "dvostruka igra" turskog predsednika, s obzirom da se za njega kaže da je srpski prijatelj, a s druge strane lobira za priznanje Kosova, Grubješić kaže da to nije ništa novo.

"Kada se bavite politikom, onda gledate da budete pragmatični i da po strani ostavite ono što vas deli i veću pažnju posvetite onome što vas spaja", objasnila je Grubješić.

Uverena je, kaže, da će Turska poraditi na tome da što više zemalja prizna Kosovo, jer želi da popravi odnose sa SAD, ali i da se pozicionira prema novoj prištinskoj vladi, što do sada nije učinila.

"To, naravno, ne znači da Srbija ne treba da ima dobre odnose sa Turskom. Kada pogledate ekonomiju i brojke, mi sa Turskom imamo 76 bilateralnih sporazuma, 400 turskih kompanija koje ovde rade i koje zapošljavaju oko 10.000 ljudi, a ima prostora za još veću saradnju. To je nešto što definiše odnose dve zemlje", podvukla je Grubješić.

Ukazala je da je Turska, takođe, izrazito zainteresovana za BiH, odnosno da je Erdoganova želja da i tu posreduje u poboljšanju unutrašnje političke situacije.

Ističe da je pitanje koliko tri naroda žele da se drugi mešaju u njihova pitanja, i dodala da je ona mišljenja da bi većina tema unutar BiH mogla da se reši bez posrednika.

Upitana da prokometnariše šta se može očekivati tokom predstojećeg susreta predsednika Vučića i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, Grubješić navodi da nije optimistična da će Lajčak uspeti da ubrza dijalog.

"Nisam optimista, jer Lajčak nema u rukama dovoljno podsticaja koje bi mogao da pruži dvema stranama da se neki stavovi približe", rekla je i dodala da Lajčak ne može da obeća ni Beogradu ni Prištini brži prodor u evropskim integracijama.

Zapitala se i da li je "evropska šargarepa primaljiva da bi se napravio suštinski napredak u dijalogu".