Gudžić: Militarizacija kosovskog društva, političke elite prave stanje psihoze i straha od Srbije

Aleksandar Gudžić
Izvor: Kosovo Online

Aleksanda Gudžić, analitičar iz Gračanice ocenio je da su najave o „konceptu sveobuhvatne zaštite Kosova” u funkciji militarizacije društva i bez utemeljenja u činjenicama, posebno mogućnosti da Srbija vojno interveniše.

“Kosovske političke elite rade na militarizaciji društva. One koriste strah i stanje psihoze koju su napravili u albanskoj javnosti od Srbije. Kosovu danas niko ne preti”, kaže Gudžić.

Komentarišući najavu ministra odbrane Ejupa Maćedoncija da će Kosovo dobiti “mnogo veći koncept od obaveznog služenja vojnog roka kako bi se građani pripremili za reakciju i za odbranu", Gudžić kaže da bi ministar Maćedonci morao da odgovori na ključno pitanje od koga Kosovo treba da se brani.

“Pretpostavljamo da on zna nešto što mi ne znamo. Kosovu danas niko ne preti. To je po mom mišljenju upereno protiv Srbije i Srba. Pretpostavljam da on misli da od Srbije preti opasnost Kosovu iako je zvaničan stav Beograda da želi da pregovara i da će pregovarati i nema ambiciju da vojno upadne na Kosovo“, rekao je Gudžić.

On postavlja pitanje i kakav bi sadržaj i koncept takva reforma imala.

„Moramo da vidimo kakav bi koncept i sadržaj imala ta reforma. Moramo da vidimo taj dokument i stategiju, taj plan“, kaže Gudžić.

Ipak, izdržava rezervu da bi srpska zajednica mogla da se na bilo koji način uključi u takav „koncept“ zbog činjenice da Kosovske bezbednosne snage vuku kontinuitet nekadašnje OVK.

„Možda su se te institucije promenile, možda više na njihovom čelu ili u komandnim strukturama više nisu ljudi koji su odgovorni za stradanje Srba, ali u srpskoj zajednici ključna percepcija na vojsku Kosova ili KBS jeste nekadašnja OVK“, kaže Gudžić.

On ističe da je strah srpske zajednice razumljiv imajući u vidu ne samo događaje iz devedesetih, već i nakon dolaska međunarodnih mirovnih snaga 1999.

„Nepoverenje Srba vuče kontinuitet još iz vremena Oslobodilačke vojske Kosova koja je počinila strašne zločine nad Srbima i koja je odgovorna za proterivanje 230.000 Srba sa Kosova. Srbi, kada se priča o vojsci Kosova uvek pred očima imaju ono što se dešavalo devedesetih i početkom 2000-tih, a to su napadi na Srbe, otmice, pljačke...“, zaključuje Gudžić.