Gudžić: Političke elite kosovskih Albanaca treba da razmišljaju šta će biti kada Srbi i Albanci ovde ostanu sami

Aleksandar Gudžić
Izvor: Kosovo Online

Istoričar Aleksandar Gudžić kaže za Kosovo onlajn da su stranke ratne koalicije na Kosovu, kao i partija Ibrahima Rugove u prošlosti, pokazale da su spremne da sarađuju sa Srbima, ali da je njihov dolazak na vlast sada samo teoretska mogućnost, jer je u ovom trenutku Aljbin Kurti apsolutni gospodar političke scene na Kosovu.

"Kurti je neko ko je zahvaljujući esktremnom nacionalizmu homogenizovao svoje biračko telo i on je danas najpopularniji političar na kosovskoj političkoj sceni. Dominantan narativ koji je nastao 90-ih i 2000-ih godina na Kosovu je da su Srbi isključivi krivci za rat. Političke elite kosovskih Albanaca se ponašaju kao da je istorija rekla poslednju reč i kao da zaboravljaju da imperije dolaze i odlaze iz ovih krajeva. Šta ćemo onog dana kada američkoj imperiji bude istekao rok trajanja? Kada se Srbi i Albanci budu našli sami oči u oči? To je pitanje o kome treba da razmišljajuju političke elite kosovskih Albanaca. Srbi i Albanci će ovde ostati da žive i kada Amerikanaca ne bude bilo i kada Rusa ne bude bilo“, napomenuo je Gudžić.


Na pitanje šta preostaje Srbima na Kosovu ako nema političke snage među Albancima koja bi bila spremna da im javno pruži ruku  zarad dogovora o zajedničkom životu, Gudžić navodi da im preostaje jedino da pokušaju da sarađuju i da se dogovaraju, jer su i najgori mogući pregovori bolji od konflikta.

On, međutim, podseća da je albansko društvo homogenizovano kada su u pitanju nacionalne ideje i pravo Albanaca sa Kosova za ujedinjenje sa Albanijom i stvaranje neke ’velike Albanije“ i da je ta ideja prisutna i živa još od 1878. godine i ideja koja okuplja Albance.

Kako dodaje, ono što i Beograd i Priština treba da urade je da pronađu neko kompromisno rešenje tako što će uvažiti određene činjenice.

"Da se uvaži činjenica da je za Srbe Kosovo područje najsvetijih istorijskih uspomena, jednom rečju sveta zemlja - ono što je Izrael za Jevreje, Mohač za Mađare, Alpi za Švajcarce, Ararat za Jermene. Ali, i Srbi moraju da uvaže činjenicu da Albanci ovde predstavljaju većinu. Sa ta dva odgovora datih samima sebi, i Srbi i Albanci, mogu doći do nekog kompromisnog rešenja“, zaključio je Gudžić.