Gujon: Srbi na severu Kosova uznemireni i u strahu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kaže da su Srbi sa severa Kosova izuzetno uznemireni i u strahu od novog nasilja, posle dolaska specijalnih jedinica Rosu na prelaze Jarninje i Brnjak.

"Oklopna vozila prištinskih specijalnih jedinica Rosu su stigla jutros na sever Кosova i Metohije i blokiraju glavni put. Srbi su izuzetno uznemireni i u strahu od novog nasilja", napisao je francuski humanitarac Arno Gujon na Tviteru. 

Naveo je da će pratiti situaciju i u realnom vremenu i objavljivati informacije i na franucuskom jeziku. 

Specijalne jedinice Kosovske policije Rosu raspoređene su jutros na dva prelaza sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku. Pripadnici specijalne jedinice Rosu su jutros stigli na dva prelaza na severu Kosova sa oko 20 vozila, od čega više od 10 blindiranih. Još dva blindirana vozila sa pripadnicima Rosu nalaze se i na magistralnom putu Leposavić-Mitrovica, kod skretanja za manastir Banjska.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja izjavio je da je doneta odluka o obaveznoj upotrebi privremenih registarskih tablica za sva vozila sa srpskim registarskim oznakama za ulazak na teritoriju Kosova, na svim prelazima.