Hadžiu: Kurtaja nije oslobodilo Ministarstvo pravde, već nadležni sudija

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: Kosovo Online

Ministraka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu upitana da prokomentariše odluku suda po kojoj je tadašnji pripadnik KBS Azem Kurtaj pušten na slobodu posle ranjavanja srpskih mladića na Badnji dan u blizini Štrpca, odgovorila je da njeno ministartsvo nije donelo takvu odluku, već nadležni sudija.

"Odluka o izmeni mere pritvora nije doneta od strane Ministarstva pravde, već sudije koji je radio na predmetu. Tako da su oni ti koji odlučuju. O predmetu koji ste pomenuli odlučio je sudija, to je nadležnost pravosudnih institucija gde ja ne mogu da intervenišem. Takođe, lice koje ste pomenuli, za koje se sumnja da je počinilo takvo krivično delo, koliko sam ja obaveštena nije više član KBS, on je suspendovan ili je dobio otkaz. Više nije njihov pripadnik“, rekla je Hadžiu.

Kurtaju koji je 6. januara ove godine iz pištolja ranio srpskog dečaka i mladića, Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, odlukom suda u Uroševcu ukinut je kućni pritvor i u daljem postupku brani se sa slobode.

Dva srpska mladića su ranjena u Gotovuši kod Štrpca kada su se 6. januara iz seče badnjaka vraćali svojim kućama. Na njih je iz vozila pucao Azem Kurtaj koji je ranio oba mladića. Jedan je ranjen u šaku dok je drugi zadobio prostrelnu ranu ramena.

Kurtaj je pobegao sa lica mesta, a kasnije je uhapšen.