Hadžiu: Objavićemo troškove optuženih u Hagu, uskoro radna grupa za oduzimanje imovine

Aljbuljena Hadžiu
Izvor: GazzetaExpress

Kosovska ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu rekla je danas da će iznos troškova za svakog optuženog pred Specijalnim sudom u Hagu uskoro biti objavljen, prenosi Ekonomija onlajn.

Hadžiu je istakla da to do sada nije bilo moguće uraditi, jer odlukom bivšeg kosovsog premijera Ramuša Haradinaja to nije bilo dozvoljeno, ali je to sada promenio aktuelni premijer Aljbin Kurti.

"Zbog odluke bivšeg premijera Haradinaja nismo uspeli da do sada javno objavimo koliko je izdvojeno sredstava za odbranu ljudi u Hagu. Zbog toga je premijer Kurti sada doneo odluku da ovim ljudima omogući odvojeni pristup troškovima. Te osobe će dobiti budžet u skladu sa važećim zakonodavstvom",rekla je Hadžiu.

Ona je dodala da je ne treba skrivati koliki je iznos dodijeljen i kojoj osobi.

"U koordinaciji sa premijerom Kurtijem, ukinuli smo tu odluku i potrebne su nam neke izmene u administrativnom uputstvu, a nakon sedam dana od objavljivanja u Službenom listu, svako ko želi da im pristupi i uvid u ove troškove to će moći da dobije", poručila je Hadžiu.

Prema njenim rečima, sledeće nedelje će biti formirana radna grupa za oduzimanje nelegalno stečene imovine.

"Agencija će tražiti dokaze za stečenu imovinu. Ono o čemu ćemo voditi računa je da se ovaj zakon ne zloupotrebljava. Ne znam da li ćemo to realizovati u roku od mesec dana, ali o istom ćemo glasati u Skupštini u roku od godinu dana", zaključila je Hadžiu.