Hajdari: Ne znam šta je sa sredstvima rudara Trepče u Penzionom fondu

Rozeta Hajdari
Izvor: Ekonomia Online

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari izjavila je da nije ministarka rudarstva pa da može da odgovori na pitanje u vezi sa sredstvima radnika "Trepče" u Penzionom fondu, prenosi Ekonomija onlajn. 

Ona je tako odgovorila na pitanje zašto rudarima "Trepče" nije isplaćena penziona štednja za tri godine.
 
Hajdari je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekla da su mnogi investitori posetili pogone prerađivačke industrije i metala na Kosovu, objašnjavajući da je samo iz Austrije 16 kompanija koje su izrazile interesovanje za ulaganje na Kosovu, a da institucije moraju da učine više u stvaranju uslova za poslovanje.

"Bilo je mnogo poseta investitora iz oblasti prerađivačke industrije, konkretno u metalskoj industriji, postoji veliko interesovanje iz Nemačke. Došlo je i 16 austrijskih kompanija. Oni imaju veće planove da investiraju na Kosovu, ali mi takođe treba da im olakšamo poslovanje, uglavnom kroz zakon o stranim ulaganjima i strateškim ulaganjima i zakon o ekonomskim zonama", rekla je Hajdari.
 
Navela je da se radi na izradi politike u oblasti industrije sa glavnim fokusom na minerale i rudnike. Osim prerade metala, Hajdari je rekla da je važno doprineti energetskoj efikasnosti. 

"Vidimo da privatni sektor može mnogo da se doprinese", kaže Hajdari i navodi da treba sagledati kako da se minerali ne podaju kao sirovina i kako da se ne izvoze, već da se na Kosovu transformišu kao finalni proizvod za izvoz.
 
Kako je rekla, u saradnji sa Ministarstvom privrede biće izrađene izmene zakona koje bi trebalo da daju mogućnost privatnom biznisu da doprinese zelenoj agendi.