Haljimi: Alen prenela novi pritisak SAD, za Kurtija najbolje da podnese ostavku

Jeton Haljimi
Izvor: Youtube/Screenshot

Šef Instituta za evropske i globalne studije Jeton Haljimi ocenio je da izjavu američke podsekretarke za diplomatiju i javne poslove Elizabet Alen o formiranju ZSO kao suštinskom koraku ka evroatlanskim integracijama Kosova treba tumačiti kao još jedan pritisak SAD i da bi za građane najbolje bilo da premijer Aljbin Kurti podnese ostavku.

"To je još jedan pritisak iz SAD. Bila je dobra šansa da Kosovo uđe u Savet Evrope, a ovo će takođe koštati Kurtija glasova”, rekao je Haljimi za ABC njuz.

Komentarišući nedavni sastanak predsednika DPK Memljija Krasnićija sa Kurtijem, Haljimi je rekao da je to bila greška.

"Ovaj sastanak je bio skidanje odgovornosti za Kurtija, ali i pokazatelj stagnacije njegove politike. Što pre Kurti ode sa mesta premijera to će biti bolje za građane. Kosovo nije imalo koristi od njegov vlade", rekao je analitičar.

Komentarišući mešanje Kurtija u izbore u Severnoj Makedoniji, Haljimi je rekao da je on na taj način podelio Albance u ovoj zemlji.

"Kurti je doživeo slom. Nije on jedini bio angažovan, već su i drugi političari učinili loše na evropskom putu Skoplja. Postoje zasluge i Aljija Ahmetija. Ali krivi su Kurti i Samoopredeljenje. Čak i ukoliko se naparavi koalicija za VLEN-om, ona će trajati ne duže od sedam-osam meseci. Kurti deli Albance i to će se vratiti Albancima u Severnoj Makedoniji”, zaključio je Haljimi.