Kurti sa Alen: Potrebna puna i bezuslovna implementacija Osnovnog sporazuma

Elizabet Alen i Aljbin Kurti
Izvor: Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti, tokom sastanka sa zamenicom državnog sekretara SAD za javnu diplomatiju Elizabet Alen, istakao je značaj pune i bezuslovne implementacije Osnovnog sporazuma iz Brisela dogovorenog prošle godine i njegovog Aneksa iz Ohrida.

"Kurti je na sastanku izrazio zabrinutost zbog stalnih pretnji Srbije Kosovu, ali i zbog činjenice da je autor i vođa grupe terorista i paravojnih jedinica koje su izvršile napad 24. septembra 2023. godine u Banjskoj, Milan Radoičić još uvek slobodan u Srbiji", navodi se u saopštenju Kabineta premijera Kosova. 

Po pitanju evropskih integracija Kosova, Kurti je izrazio žaljenje što Komitet ministara Saveta Evrope nije bio spreman da Kosovo uvrsti na dnevni red 17. maja, s obzirom da je, kako je naveo, Kosovo ispunilo sve kriterijume za članstvo u toj organizaciji.

Dodao je da to potvrđuju i instance Saveta Evrope uključujući i Parlamentarnu skupštinu.

Takođe, poručio je da bi članstvo Kosova doprinelo jačanju i unapređenju ljudskih prava.

Kurti je istakao da su Sjedinjene Američke Države kosovski istorijski, sadašnji i budući saveznik, prijatelj i partner.

"Stoga očekujemo jačanje i produbljivanje bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije i trgovine", istakao je Kurti, izrazivši zahvalnost za pomoć, ulogu i doprinos Sjedinjenih Država za nezavisnost i razvoj Kosova.

Tokom razgovora, dodaje se u saopštenju, Kurti je upoznao Alen sa najnovijim dešavanjima na Kosovu, kao i sa napretkom koji je poslednjih godina postignut u vladavini prava i ekonomskim i demokratskim pokazateljima, sa socijalnim politikama koje podržavaju žene i decu, reformom obrazovanja sa ciljem povezivanja obrazovanja sa tržištem rada, te sa politikama i investicijama u energetskom sektoru.

Tokom današnjeg dana Kosovo i Sjedinjene Američke Države potpisale su sporazum o razumevanju protiv manipulacije informacijama od strane stranih država.