Stejt department o poseti Alen Kosovu: Podrška SAD dijalogu

Elizabet Alen i Aljbin Kurti
Izvor: Twitter

Stejt department saopštio je da je podsekretarka za javnu diplomatiju Liz Alen tokom posete Kosovu i susreta sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani istakla podršku Amerike dijalogu koji vodi EU, u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Alen je sa Kurtijem razgovarala o bilateralnim odnosima SAD i Kosova.

„Podsekretarka za javnu diplomatiju Liz Alen sastala se danas u Prištini sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Oni su razgovarali o bilateralnim odnosima SAD i Kosova, uključujući našu zajedničku posvećenost jačanju bezbednosti, prosperiteta i multietničke demokratije Kosova. Podsekretarka je podvukla kontinuiranu snažnu podršku Sjedinjenih Država naporima Dijaloga uz podršku EU da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da je Alen održala sastanak i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, sa kojom je razgovarala o napretku Kosova na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama i važnosti bliske koordinacije za postizanje tog cilja.

Navodi se da je Alen tom prilikom istakla prednosti regionalne ekonomske integracije i značaj evropskih i transatlantskih vrednosti kao što su prava manjina i sloboda medija.

Osmani i Alen su takođe potpisale memorandum o razumevanju za jačanje saradnje između SAD i Kosova u borbi protiv manipulacije stranim državnim informacijama.