Haradinaj o nabavci naoržanja od SAD: Opremanje KBS kasni godinama, Kurti odgovoran

Ramuš Haradinaj
Izvor: Kosovo Online

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj reagovao je na odluku SAD da prihvati zahtev Kosova o nabavci protivtenkovskih raketa "Džavelin", navodeći da bi se ta vest smatrala uspešnom da nije kasnila godinama, za šta je, kaže, odgovornost na aktuelnoj vladi Aljbina Kurtija.

Haradinaj je na Fejsbuku podsetio da je nabavka protivoklopnih sistema, uključujući i rakete "Džavelin" dogovorena još 2018. godine.

"Čitam kako je Kosovo zatražilo od SAD da kupe protivtenkovske projektile 'Džavelin'. Vest bi se smatrala uspešnom da nije kasnila godinama! Radi informisanja javnosti, još 2018. godine, u desetogodišnjem planu razvoja vojske Kosova, dogovorena je nabavka protivoklopnih sistema, uključujući i ove rakete", ukazao je Haradinaj.

Zato dodaje da aktuelna vlast ne može danas da se ponosi, jer što nije podnela zahtev za kupovinu tog sistema, ali mora da "polaže račune" zašto se toliko odugovlačio sa procesima nabavke.

"Ona mora da odgovori zašto nije ispunila ciljeve dogovorene desetogodišnjim planom snabdevanja kosovske vojske neophodnim naoružanjem, iako su desetine miliona novca potrošene za nabavku naoružanja i drugih logističkih sredstava za KBS", poručio je Haradinaj.