Maćedonci: Razvoj KBS u skladu sa standardima Natoa

Ejup Maćedonci
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski ministar odbrane Ejup Maćedonci rekao je u intervjuu za Kosovo pres da su Kosovske bezbednosne snage opremljene najsavremenijim sistemima za izgradnju profesionalne vojske te da se celokupni razvoj KBS-a odvija u skladu sa standardima Natoa.

Maćedonci navodi da je optimista da je Kosovo blizu ulaska u Nato. Takođe najavljuje da je predviđena nabavka helikoptera za KBS u periodu od 2025. do 2028. godine.  

Ističe da prioritet i u 2024. godini ostaje izgradnja kapaciteta za odbranu Kosova i vojnih kapaciteta za podršku civilnoj vlasti.

Opet je upozorio da je Kosovo u, kako navodi, opasnosti od stalnih pretnji Srbije budući da, kako dodaje, "Srbija podržava naoružane paravojne grupe". Navodi da je Srbija rasporedila tri vojne brigade na jugu svoje teritorije i uspostavila 48 operativnih baza u blizini Kosova. 

Primećuje da Evropska unija nerado sankcioniše Srbiju zbog događaja u Banjskoj. Govoreći o 24. septembru, on ističe da su događaje u Banjskoj podržale državne strukture Srbije. Prema njegovim rečima, cilj je bio da se taj deo "teritorije Kosova" odvoji. Ocenjuje da i dalje postoji rizik i pretnja od ponavljanja sličnih događaja. Naglašava da su preduzeli sve mere kako bi Kosovo bilo spremno da se suoči sa tim pretnjama, u koordinaciji sa Kforom i drugim partnerima.

Ali, kako ističe nemoguće je da Kfor kontroliše "čitav pogranični prostor sa Srbijom".