Hil: Razočaravajuće što nije bilo napretka u dijalogu, obeshrabren sam time kako sve sporo ide

Kristofer Hil
Izvor: Colorado Public Radio

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da je razočaravajuće to što nije bilo više napretka u odnosima Srbije i Kosova za 23 godine, koliko on nije bio u Srbiji. On je za list Danas ocenio da je dobro što je Evropska unija preuzela da vodi dijalog i da je dobro da se on vodi.

"Međutim, jasno mi je da još dosta progresa treba da se učini. Voleo bih da vidim jaču saradnju, zajedničko razumevanje toga šta znači biti komšija", rekao je Hil.

Na pitanje da li je to moguće, Hil kaže da treba da se razgovara o logici stvari.

"Po meni, logično je za Srbiju da bude deo zajedničke bezbednosti. Mislim i da je logično da se tenzije između Srbije i Kosova smanje i da se pronađe način da obe zemlje krenu napred, pogotovo jer su komšije. Iskreno, obeshrabren sam time kako sve sporo ide", rekao je Hil.

Hil je rekao i da za građane Srbije postoji otvoren put za Zapad, put kojim Srbija uz sve teškoće, treba da ide, a da je na srpskim građanima da naprave izbor.

"Građani Srbije ne stoje ispred dva puta sa znacima - jedan za Istok, drugi za Zapad. Put za Istok je zatvoren na duže vreme i moraće da se rade popravke. Ali postoji otvoren put za Zapad, to je put kojim Srbija, uz sve teškoće, treba da ide", rekao je Hil.

Kada je reč o evropskom putu Srbije, Hil ističe da bi voleo da sve ide brže, da poglavlja u pregovorima o članstvu budu brže otvarana uz ocenu da je EU učinila puno za Evropu i Srbiju, pre svega u infrastrukturnim projektima. Hil je konstatovao da postoji i otpor prema širenju EU, možda ne toliko u vladama već u javnosti i da zato na Zapadnom Balkanu treba još više raditi na regionalnim integracijama.

Zbog toga, istakao je, podržava inicijativu "Otvoreni Balkan" i dodaje da je između Albanije i Srbije došlo do važnog približavanja i da može da se govorimo ne samo o dobrim odnosima premijera Rame i predsednika Vučića, već do poboljšanja odnosa u svim oblastima.

"To je inspiracija za sve. Nadam se da i Evropljani to vide. Nisam bio u regionu 23 godine i vidim veliku razliku u odnosima između Tirane i Beograda tada i sada. Lako je meni da kažem da ljudi moraju da imaju više strpljenja. Ne tražim više strpljenja, ali kada Srbija uđe u EU, videće zašto je bio potreban tako dug proces i zašto treba da bude nastavljen", rekao je Hil.

Hil je rekao i da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima redovne sastanke na kojima, kako kaže, razgovaraju o temama koje ih obojicu brinu. Prema njegovim rečima, sa predsednikom Vučićem je diskutovao o situaciji u Ukrajini, odnosno ruskoj agresiji na Ukrajinu, situaciji u regionu i podršci američke administracije regionalnoj saradnji, kao što je inicijativa "Otvoreni Balkan". '

 "Ne slažemo se po svim pitanjima, ali svakako ćemo nastaviti da razgovaramo. Mislim da je veoma važno što imamo priliku da suočimo stavove o mnogim pitanjima'', rekao je Hil.