Hil: Želimo da budemo prijatelji i partneri

Kristofer Hil
Izvor: Colorado Public Radio

Ambasador SAD Kristofer Hil poručio je danas na svečanosti povodom Dana nezavisnosti da SAD žele da budu prijatelji i partneri Srbiji i u zavisnosti od opredeljenja Srbije u budućnosti - saveznici, prenosi RTV.

"Naši prijatelji u Srbiji želimo da vas bolje razumemo i da slušanju posvetimo bar isto onoliko vremena kao i pričanju. Radujemo se izgradnji dugotrajnih odnosa zasnovanih na vrednostima koje su nam zajedničke i na zajedničkim interesima. Želimo da budemo prijatelji, želimo da budemo partneri i, u zavisnosti od vaših opredeljenja u budućnosti, želimo da budemo saveznici", rekao je Hil, prenosi Tanjug.

Hil je naveo činjenicu da nas Atlantski okean ne razdvaja nego spaja.

"Dubina i širina naših odnosa može nas voditi da zajedno radimo sjajne stvari ako dozvolimo sebi da budemo na visini zadatka, da budemo tolerantni prema onome u čemu se razlikujemo, da prosvećeno i otvorenog uma prevazilazimo predubeđenja iz prošlosti i što je najbitnije da gledamo napred", kazao je Hil.

Naglasio je da dani državnosti obično označavaju neki datum važan za osnivanje države, a da je to u slučaju SAD 4. jul 1776. kada je u Filadelfiji pre 246 godina potpisana Deklaracije o nezavisnosti, u kojoj je tvorac podario određena neotuđiva prava, među kojima su pravo na život, na slobodu i težnju za srećom.

"To ćemo, nadam se, svi mi nastaviti da radimo čim se ovaj govor završi", rekao je Hil i dodao da je Deklaracija o nezavisnosti uvela koncept ljudskih prava koja je nemoguće oduzeti jer smo sa njima rođeni.

Ambasador i podsetio da je i u Americi dan danas izazov kako u savremenom svetu tumačiti taj težak zadatak održavanja ravnoteže između tih prava i tih moći.

Naglasio je da se narodi širom sveta bore sa tim istim idejama i svakodnevnim zadatkom da ne dozvole da ono što je vek kasnije predsednik Linkoln nazvao vladavinom iz naroda, od naroda, za narod, nestane sa lica zemlje.

"Za milione ljudi na ovoj planeti mi smo u stvari postali svetionik slobode, inspiraciju i izvor spokojstva i mudrosti, pa i rešavanja problema. Nije lako ispuniti takva očekivanja niti smo mi baš izabrali tu ulogu", kazao je ambasador.

Dodao je još da "dok stojimo zamišljeni nad krševitim i opasnim političkim pejzažem savremenog sveta treba da nađemo vremena i razmislimo o izuzetnoj važnosti naših principa, da se njima rukovodimo kao nekim kompasom".

Hil je naveo i da svi Amerikanci u ovim nemirnim vremenima moraju naći inspiraciju da nastave plemenite napore koje su započeli hrabri vizionari iz prošlosti kako bi se izborili da svet u kojem rastu naša deca bude bolji od onog koji smo nasledili i pozvao je sve prisutne da nazdrave zajedničkoj srpsko-američkoj budućnosti.

Ovo je prvi prijem za Dan nezavisnosti koji organizuje ambasador Hil koji je u Srbiju stigao pre tri meseca.

Na početku ceremonije, američki marinci svečano su predali zastavu SAD ambasadoru Hilu, a potom su izvedene himne dve zemlje.

Proslavi Dana nezavisnosti SAD prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik skupštine Ivica Dačić, patrijarh Porfirije i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković,

Među zvanicama su i ministri Maja Gojković, Nenad Popović, Nebojša Stefanović, Gordana Čomić, Darija Kisić, Zorana Mihajlović, Jadranka Joksimović, Siniša Mali, predstavnici institucija, verskih zajednica, opozicije, diplomatskog kora...