Hil: Stav SAD da Kosovo mora da ispuni sve obaveze, ZSO rešenje za sve

Beograd_240329_Kristofer Hil
Izvor: Kosovo Online

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil poručio je u intervjuu za Blic da je pozicija njegove Vlade da Kosovo mora da ispuni svoje obaveze po Briselskom sporazumu i da, ako to ne učini, to svakako komplikuje zainteresovanost Kosova da bude deo Evropske unije i drugih organizacija. Naveo je da očekuje da Priština formira Zajednicu srpskih opština, koja je, napominje, rešenje za sve.

Na pitanje da li se može očekivati da Priština ikada formira Zajednicu srpskih opština s obzirom da je prošlo 11 godina od preuzimanja te obaveze, Hil navodi da misli da će se to desiti, kao i da je Zajednica srpskih opština rešenje za sve.

"ZSO bi pomogla da se prevaziđu mnogi trenutni problemi i teškoće koje zajednica Srba na Kosovu ima. Mislim da je ZSO nužna i za budućnost Srbije i mislim za budućnost Kosova, tako da verujem da će se to desiti. U pitanju je pregovarački proces koji je težak. Puno poteza tu igra ulogu, ali mislim da je ono što je suštinsko, mnogo puta sam već rekao, da je za srpsku zajednicu na Kosovu važno koja će biti njihova budućnost i kakva će biti budućnost njihove dece, a mislim da je ZSO najbolji način da se to postigne", rekao je američki ambasador.

Što se tiče želje Kosova i zahteva za članstvo u Savetu Evrope, kaže da će se o tome mnogo pričati i da će debata biti žustra.

Ukazuje i da je na neki način sve to povezano sa Ohridskim sporazumom.

"Ohridski sporazum postavlja određene obaveze, zahteve od obe strane, tako da treba da vidimo kako će to ići, ali svakako oni žele da se pridruže Evropskoj uniji, to nam je svima jasno valjda, ali moraju da prođu kroz čitav taj proces", kazao je.

Govoreći o uslovima za članstvo u Savetu Evrope kojih je ranije bilo tri - formiranje ZSO, vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani i uslova koji se tiče eksproprijacije zemlje, Hil kaže da može da govori samo u ime svoje Vlade jer u Kvinti je mnogo diskusija na tu temu.

"Pozicija moje Vlade je da Kosovo mora da ispuni svoje obaveze po Briselskom sporazumu i da, ako to ne učini, to svakako komplikuje zainteresovanost Kosova da bude deo Evropske unije i drugih organizacija. Mislim da se svi mogu fokusirati na to šta treba da urade da bi se zahtev, rekao bih čak istorijski, po Briselskom sporazumu, ispunio i nadam se da svi mogu zaista i treba da budu posvećeni tom zadatku", kazao je američki ambasador u Beogradu.

Komentarišući nedavni teroristički napad u Moskvi, ali i razne spekulacije koje su se pojavljivale u svetskim medijima u vezi sa tim koje informacije su Sjedinjene Američke Države dostavile zvaničnoj Moskvi, Hil navodi da SAD imaju politiku da je njihova dužnost da obaveste zemlju bez obzira kakve odnose imaju sa njom, bilo da su oni dobri ili loši.

"Mi to vidimo kao dužnost da tu zemlju obavestimo o mogućnosti terorističkih napada. Mi smo Rusiji pružili sve informacije, sve ono što smo mogli, jer još od 11. septembra kada je nas islamski terorizam strašno pogodio, od toga smo napravili nacionalni prioritet, da saznamo što je više moguće o planiranju sličnih napada. Ovde smo saznali da se planira napad od strane te ISIS grupe i preneli smo ruskim vlastima sve moguće podatke koje smo imali na raspolaganju o mogućem vremenu napada. I svi zajedno moramo raditi protiv njega. Mi ćemo to nastaviti da radimo i svakako ćemo pružati informacije koje nam budu dostupne", kazao je.

Na pitanje da li postoje nove informacije u vezi sa potencijalnim terorističkim napadima, kao i da li su slični scenariji mogući u ovom delu sveta, Hil ukazuje da su SAD veoma posvećene tom problemu.

"Mi to pratimo koliko god možemo pažljivo. I nama je gotovo nacionalni prioritet da saznamo što je više moguće o terorističkim napadima i o njihovom planiranju. Ako se sazna za bilo šta što se planira u Srbiji, mi ćemo biti prvi da Srbiju o tome obavestimo", poručuje.