Hodžis: SAD i EU treba da liderima Kosova i Srbije daju prostor za razgovor 

Ben Hodžis
Izvor: RSE

Vanredni profesor vašingtonskog Centra za analizu evropske politike Ben Hodžis smatra da Zapad treba da da prostor liderima Kosova i Srbije da mogu da pregovaraju bez toga da postavlja crvene line i bez “predavanja”, kao i da SAD i EU moraju da imaju strategiju održivu za region, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

"Dajmo prostora ovoj dvojici lidera da zaista međusobno pregovaraju. Naravno da imaju duboke razlike i one neće nestati. Ali, po mom mišljenju, one nisu nepremostivi, ako se liderima obe zemlje pruži mogućnost i podrška da rade jedni sa drugima. Zapad mora da pokaže da ne dozvoljava loše ponašanje. Ne moramo sve vreme da demonizujemo Srbiju, ali, istovremeno, moramo da obezbedimo da se sve strane pridržavaju međunarodnog prava i prethodnih sporazuma", rekao je Hodžis za RSE.

Hodžis, koji je i bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, kaže da razume interes Kosova za pridruživanje NATO, ali dodaje da kratkoročno, SAD i EU moraju imati strategiju održivu za region, koja se bavi ekonomskim razvojem kao i bezbednosna i druga pitanja.

"Mislim da svi mogu da vide da je članstvo u Alijansi garancija. Dakle, ovde je gvozdena zavesa. Rusija će pretiti, ali se neće usuditi da napadne NATO zemlju. Nije oklevala da napadne zemlje koje nisu članice NATO, kao što su Gruzija, Moldavija, Ukrajina. I ona ulazi i izlazi iz Belorusije kad god poželi. Dakle, razumem zašto Kosovo želi da uđe u NATO i nadam se da će se to jednog dana dogoditi", naveo je Hodžis.

On smatra da Rusija nema nikakav interes za stabilan Balkan i da će ometati njegovu integraciju u evroatlantske strukture, kao i da je nedostatak stabilne zapadne strategije ostavio Balkan ranjivim za Rusiju.

"Rusija nema interesa za stabilan Balkan. To će sprečiti zemlje, uključujući i Srbiju, u daljim zapadnim integracijama. Stoga nastavlja da ohrabruje i podržava razne organizacije, poput Republike Srpske, jer nema interesa da poštuje bilo koji međunarodni sporazum i promoviše stabilnost i bezbednost", rekao je Hodžis.

Kako je naveo, Rusija je uvek pretpostavljala da može da manipuliše stvarima na Balkanu jer Zapad nije dosledno obraćao dovoljno pažnje na region. 

"Evropska unija, na primer, nije bila voljna ili sposobna da brže integriše zemlje Zapadnog Balkana. Sjedinjene Države su pokazale da tamo imaju strateške interese, ali samo povremeno. A, zbog nedostatka održive strategije sa naše strane – za ceo crnomorski region, sa Balkanom na jednoj i Kavkazom na drugoj – Rusija je iskoristila situaciju", kaže Hodžis.

Prema njegovim rečima, SAD i EU treba strateški da razmišljaju o Zapadnom Balkanu, ali i o crnomorskom region jer ono što se dešava na Zapadnom Balkanu pogađa Rumuniju, Mađarsku, Bugarsku.

Na pitanje kakve su posledice odbijanja Srbije da se pridruži sankcijama prema Rusiji, Hodžis je rekao da je Srbija važna iz više razloga jer je na Zapadnom Balkanu najveća vojna sila. 

"Mislim da ona nije uverena u podršku Zapada i SAD. Postoje grupe, boračke organizacije, a crkvu, naravno, vidim kao agente Kremlja. Zbog toga je strateško razmišljanje toliko važno", naveo je Hodžis.

Komentarišući zahtev Kosova za stalnu američku bazu na njegovoj teritoriji, Hodžis kaže da je mirovna misija NATO Kfor pravi odgovor.

"Visoki zvaničnici u Albaniji i Srbiji rekli 'molim vas, ne napuštajte Kfor'. To je jedino sidro stabilnosti u regionu. Činjenica da ga obe strane vole tamo, mislim da je moćna. NATO radi pravu stvar nastavljajući misiju Kfora", naveo je Hodžis.