Hoti: Biće izbora - Kurti grešio, doveo Kosovo u stanje nepotrebnog obračuna sa partnerima

Avdulah Hoti
Izvor: Gazeta Express

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti uveren je da će ove godine biti vanrednih parlamentarnih izbora, jer je, kaže, potrebna vlada koja će dovesti do toga da sankcije budu ukinute.

On je za KTV ocenio i da je Kosovo sa vladom Aljbina Kurtija nazadovalo u svim oblastima.

"Verujem da ćemo imati vanredne izbore, jer nema načina da se nastavi sa ovakvim pristupom. Blokirani su projekti vredni 300 miliona evra, uz kritički pristup SAD prema Kosovu... Proces dijaloga je sveden na proces uspostavljanja ZSO, a pitanje nestalih je zaboravljeno", rekao je Hoti.

Smatra i da građani neće poverenje pokloniti Samoopredeljenju, već DSK-u, koji će voditi "evroatlantsku vladu".

Hoti je kazao i da je Kurti pogrešio od prvog dana pogrešio u procesu dijaloga sa Srbijom, a zbog nedostatka koordinacije sa saveznicima doveo Kosovo u stanje "nepotrebnog obračuna sa partnerima".

Tokom mandata Kurtijeve vlade viđene su, kaže, nepotrebne konfrontacije između Kosova i saveznika, a posebno SAD, zbog odluka koje su u skladu sa zakonom Kosova, ail proizvode situacije koje mogu štetiti odnosima sa međunarodnim partnerima.

"Uslov je bio da ove akcije budu koordinisane, kako bi se postigao željeni efekat za saveznike. Poslednja akcija (u. vezi sa srpskim dinarom) ozbiljno je narušila odnose", dodao je Hoti.

Dodao je da Vjosa Osmani, kao predsednica, treba da štiti ustavni poredak, ali se ona, prema njegovim rečima, ponaša kao "predstavnik nevladinih organizacija".