Čitaku: Očekujem rekonfiguraciju “političkog pejsaža”, Kurti neće opet biti premijer

Vljora Čitaku
Izvor: Reporteri

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vlјora Čitaku ocenila je da očekuje “rekonfiguraciju političkog pejsaža" na Kosovu, a da nakon sledećih izbora Aljbin Kurti neće biti premijer Kosova i da Pokret Samoopredeljenja neće osvojiti 50 odsto glasova.

Gostujući na Teve1, Čitaku je navela da je Pokret Samoopredeljnje doživeo ogroman debakl na lokalnim izborima i da će se to preslikati i na sledećim parlamentarnim.

"Pokret Samoopredeljenje je pokazao bahatost tokom lokalnih izbora i doživeo je debakl. To će se ponoviti i na parlamentarnim izborima. Očekujem rekonfiguraciju političkog pejsaža na Kosovu. Pokret Samoopredeljenja neće osvojiti 50 odsto glasova, daleko od toga. Uverena sam i da Aljbin Kurti posle ovih izbora više neće biti premijer”, rekla je Čitatu.

Na pitanje da li DPK već razmišlja o svom kandidatu za to mesto i da li ona sebe vidi na toj funkciji, Čitaku je rekla da u stranci još nije bilo reči o kadrovskim rešenjima, a da se tradicionalno predsednik stranke uvek kandidute za najviše državne funkcije.

“Imali smo sastanak Upravnog saveta gde smo doneli neke odluke, a najvažnija je mobilizacija svih struktura PDK za nove izbore koje očekujemo da će biti održani veoma brzo. Tradicionalno, predsednik stranke je bio kandidat za premijera, ali je na samom predsedniku, Krasnićiju da prvo odluči da li će biti kandidat, ili će predložiti nekog drugog. Biće kako on kaže”, zaključila je Čitaku.