Skupština Kosova ratifikovala sporazum sa američkom kompanijom MCC

Skupština Kosova
Izvor: Klan Kosova

Poslanici Skupštine Kosova ratifikovali su energetski sporazum koji je Vlada potpisala sa "Milenijum čelendž korporejšn" (MCC) u američkom Kongresu ukupne vrednosti 236,7 miliona dolara. Sporazum je ratifikovan sa 89 glasova za, prenosi Koha.

Petogodišnji grant predviđa 202 miliona dolara direktnih sredstava američke vlade, dok će ostatak investicija pokriti Vlada Kosova. Očekuje se da će najvažniji projekat biti očuvanje energije. Kroz ovaj projekat, Kosovo će imati rezerve energije kroz baterije velikog kapaciteta od 170 megavata. Ove baterije će omogućiti da se obezbede rezerve od oko 347 megavata na sat. Baterije su namenjene smanjenju potrebe za uvozom energije.

Iako su opozicione stranke ponudile podršku sporazumu, kritikovale su Vladu Kurtija zbog "kašnjenja" i "neprihvatanja ranije opcije za pristup gasovodu".

Šef poslaničke grupe DPK Abeljard Tahiri rekao je da su pregovori o ovom pitanju počeli u vreme predsednice Atifete Jahjage i premijera Hašima Tačija. On je Kurtiju odgovorio da mu je žao što nije bio ispred opozicije na sednici za ratifikaciju.

"Žao mi je što premijer nije bio tu da čujemo kako se on oseća povodom potpisivanja sporazuma oko koga su pregovori počeli 2014. godine", rekao je Tahiri.

Palj Ljekaj iz Alijanse za budućnost Kosova je rekao da se premijer Aljbin Kurti, kada je bio u opoziciji, "rugao sporazumima" i dodao da njegova stranka kaže "veliko da" sporazumu.

"Šteta što se našim dogovorima Pokret Samoopredeljenje dok je bio u opoziciji šalio, posebno premijer. Vidite da rukovodstvu SAD nije cilj ko je premijer, već interes Kosova. I treba učiti iz onoga što je američko rukovodstvo sada pokazalo jer je interes građana došao do izražaja, a ne premijera koji se šalio na ovoj govornici", rekao je Ljekaj.