Hoti: Vlada Kosova nespremna za dijalog

avdulah hoti
Izvor: Reporteri

Opozicione stranke kritikovale su Vladu Kosova zbog nedostatka jasnoće u procesu dijaloga, jer kako kažu, kosovska strana svojim idejama neće proizvesti konačan sporazum ili međusobno priznanje, prenosi Ekonomija onlajn.

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je da je vlada nespremna u ovom procesu i da ima nultu transparentnost u vezi sa dijalogom.

“Mislim da nam je tokom mandata ove vlade nedostajala jasnoća u pogledu pristupa dijalogu. Jasno mi je da dinamiku procesa dijaloga određuje ne samo kosovska strana već i naš međunarodni partner. Ono što se traži od Kosova je da se uvek pojavljuje za stolom za dijalog sa jasnim konceptom šta je dijalog. Verujem da je u poslednje dve-tri godine na Kosovu izgrađen konsenzus u vezi sa dijalogom da se dijalog vodi samo radi konačnog dogovora o međusobnom priznavanju i normalizaciji odnosa i spisku principa kojih se ovaj proces mora pridržavati“, rekao je Hoti.

Hoti kaže da u dijalogu nema rasprave o teritorijalnom integritetu ili ustavnom poretku, navodeći da je ovo bio prioritet tokom njegove vladavine.

“Nema razgovora o teritorijalnom integritetu ili ustavnom poretku zemlje, a ti principi u mom upravljanju takođe su imali podršku naših međunarodnih prijatelja. Tokom ove vlade, imam utisak da je proces dijaloga iskočio iz koloseka sa nekim idejama koje je predložila kosovska strana, a koje nisu pragmatične i ne dovode do konačnog sporazuma i o kojima se uopšte ne razgovara i ima nultu transparentnosti. Čak i u ovoj oblasti su potpuno nepripremljeni", rekao je Hoti.