Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova: Netačne spekulacije Srbije o vojnom kampu

Hrvatska
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova saopštlo je da reakcije zvaničnika iz Srbije, povodom posete ministra Gordana Grlića Kosovu i njegove najave stvaranja hrvatskog vojnog kampa, jesu "apsurdne i smešne spekulacije".

"Juče je ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić u sklopu službene posete Kosovu, posetio 34. hrvatski kontigent u misiji Kfor. Hrvatski vojnici koji učestvuju u misiji hvaljeni su od međunarodnih partnera, a njihovo učešće potvrđuje Hrvatsku kao pouzdanu članicu NATO i doprinosi jačanju mira i stabilnosti, kao i međunarodnom ugledu Hrvatske. Stoga, histerične spekulacije iz Republike Srbije usmerene protiv Hrvatske koje aludiraju na drugačije vojne i slične aktivnosti shvatamo krajnje smešnim i apsurdnim", ističe se u saopštenju.

Navode, da izražavaju posebnu zabrinutost zbog nedavnih izjava o potrebi menjanja državnih granica i poziva na ujedinjenje svih Srba u jednu državu, koji su, kako je istaknuto u saopštenju, prošli bez reakcije vlasti u Srbiji.

"Upravo takva velikosrpska politika je tokom raspada bivše zajedničke države izazvala ratove s ogromnim ljudskim žrtvama i razaranjima. Naša obaveza je da međunarodnoj javnosti i partnerima ukažemo na ponovnu pojavu takvih političkih razmišljanja i težnji", kaže se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo navodi, da se ovim apsurdnim, neistinitim i netačnim insinuacijama pokušala skrenuti pažnja s jedne ozbiljne stvari koja se juče dogodila.

"Naime, usvojena je odluka o izmeni Statuta grada Subotice i uvođenju četvrtog, bunjevačkog jezika u službenu upotrebu. Reč je pre svega o političkim manipulacijama. Cela inicijativa s tzv. bunjevačkim jezikom ima političku pozadinu, odnosno cilj joj je razbijanje hrvatskog nacionalnog korpusa u Republici Srbiji, što je nastavak jedne politike koja je već dugo na delu", navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske podseća i na nedavnu reakciju Ministarstva inostranih poslova Srbije na posetu Grlića Radmana Subotici i ocene o položaju hrvatske manjinske zajednice u Srbiji.

"Nismo našli argumentovane i utemeljene tvrdnje, odnosno zaključili smo kako izneseno ne može poništiti statistički dokazive i istorijski utemeljene činjenice te političku odgovornost vlasti Srbije. Dovoljno je uprediti pravni status srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji te političku prasku koja je na osnovu pravnih rešenja izgrađena u odnosu na te dve manjine", istaknuto je u saopštenju.

Ministarstvo navodi da kada je u pitanju status srpske manjine u Hrvatskoj, ta zemlja u potpunosti garantuje sva prava srpskoj manjini prema najvišim evropskim standardima u skladu u Ustavnim zakonom o pravima manjina.

"Od garantovanih mesta u Hrvatskom saboru (tri poslanička mesta) i na svim lokalnim nivoima vlasti prema udelu stanovništva pa sve do budžetskog finansiranja svih najvažnijih institucija srpske manjine. Navedeni Ustavni zakon je pri pristupanju Hrvatske u EU ocenjen najvišim ocenama. Zahvaljujući takvim rešenjima, predstavnici srpske manine već decenijama imaju istaknuto mesto u hrvatskom političkom životu i učestvuju u vladajućim koalicijama od lokalnog do nacionalnog nivoa vlasti", navedeno je u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo ukazuje, da uprkos potpisanom bilateralnom sporazumu Hrvatske i Srbije 2004. godine, "Hrvati u Srbiji još uvek čekaju ispunjenje najvažnijih tačaka i dogovorenom reciprociteta predviđenog sporazumom".

"Naime, Hrvati u Srbiji još uvek nemaju zagarantovana mesta ni na jednom nivou vlasti, finansiranje hrvatskih manjinskih institucija od strane Republike Srbije nije adekvatno rešeno institucionalno, a uz to težina nedavnih fizičkih pretnji političkim predstavnicima hrvatske manjine bila je direktno dezavuisana u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova na našu diplomatsku notu", kaže se u saopštenju.