Obradović: Hrvatska ne može bez odobrenja NATO da postavlja vojnu bazu na Kosovu

Darko Obradović
Izvor: Kosovo Online

Generalni sekretar Instituta za međunarodnu i nacionalnu bezbednost iz Beograda Darko Obradović rekao je za Kosovo Onlajn, da bilo kakva hrvatska aktivnost na Kosovu je isključivo u okviru mandata koji ima Kfor, i u okviru NATO snaga, a ne odraz bilo kakve bilateralne saradnje.

"Najava otvaranja bilo kakve kancelarije Hrvatske na Kosovu, naročito vojne, se odvija isključivo u okviru NATO koji je prisutan na Kosovu i Metohiji. Svakako se ne radi o unilateralnoj odluci, jer je Hrvatska članica NATO i samim tim ona svoje poteze kako u regionu tako i na globalnom nivou vuče isključivo uz odobrenje komande NATO. Možemo računati da u ovom trenutku Hrvatska kao NATO članica će uzeti aktivnije učešće na Kosovu po pitanju osnaživanja KBS“, rekao je Obradović.

Komentarišući nameru hrvatskog ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana da saopšti da će Hrvatska otvoriti vojni kamp na Kosovu, Obradović kaže da se radi o politički kratkoročnom potezu koji nije stran na Balkanu.

"Namera je  da se određeni potezi i aktivnosti po pitanju međunarodne saradnje NATO i vojnih vežbi, koriste u političkim interpretacijama na način koji odaje totalno pogrešnu sliku i koji ima upotrebu kako za Hrvatsku tako i za kosovsko javno mnenje. Želi se postići efekat da se radi o nekakvoj kosovskoj bilateralnoj saradnji sa Hrvatskom, ali zapravo nema sumnje da bilo koja hrvatska aktivnost na Kosovu isključivo je u okviru mandata koji ima Kfor i u okviru NATO snaga“, rekao je Obradović.

Upitan da li postoji opasnost po bezbednost, zbog takvih poteza, Obradović kaže da je radikalni ekstremizam na Kosovu trenutno najveća opasnost.

"Opasnost broj dva su neodgovorne izjave kosovskih zvaničnika koji žele da kompenzuju ekonomsku propast i sunovrat usred korona krize i usred neizgrađenosti društva, sa pričama o velikoj Albaniji, sa pričama o takozvanoj kosovskoj vojsci. Žele da ponude građanima nacionalizam u odnosu na  ekonomski razvoj. To će se nastaviti i u budućnosti i biti jedan od najvećih problema ukoliko se kosovsko društvo bude razvijalo na pogrešnim interpretacijama dnevno političkog karaktera, umesto da se okrene realnim problemima i politici relanog života“, rekao je Obradović.

To će, kako je naveo, dugoročno otežati i Briselske pregovore i normalizaciju odnosa „ukoliko se međunarodni faktori, uključujući i NATO, koji je najzaduženija strana za bezbednost na Kosovu u okviru Kfora, ne zauzme tvrđi stav po pitanju izjava kosovskih zvaničnika koje zapravo doprinose tenzijama i podelama, otežavaju dijalog koji nije bilo lako pokrenuti, a sada i nastaviti“.

"Nikakve unilateralne mere i aktivnosti po pitanju bezbednosne saradnje Kosova i Hrvatske niti bilo koja saradnja ne može narušiti kolektivni sistem bezbednosti na Kosovu koje je u nadležnosti NATO tj. KFORA. Jasno je da Kosovo želi da podigne svoj međunarodni ugled ovakvim potezima, ali u načelu nikakve ozbiljnije bezbednosne implikacije ne mogu nastupiti ovakvim potezom", zaključio je Obradović.

Miodrag iz Peći
07. Maj 2021.
Dobro kaže Milićka ne može se u KFOR u odnosno NATO snagama na KiM uzimati Makedonci, Crnogorci, Hrvati, Slovenci i Albanci jer oni su većinom ratovali protiv Srbije od balista, ustaša, VMRO ovca do Montenegrina i Milogoraca. Svi oni kao i Srbi koji su u KBS su u slučaju agresije na Srpsku Zajednicu na KiM legalne mete za srpske vojno policijske snage i u tom cilju naša obaveštajna služba treba sve njih registrovati i targetirati.
Lii
07. Maj 2021.
Bravo kbs
Lio
07. Maj 2021.
Bravo hvrastka
SR71
07. Maj 2021.
Ne znam sta je ovde problem?Saradnja dve drzave Kosovo i CRO na planu odbrane i bezbednosti!To je dozvoljeno po medjunarodnom pravu.