Ibiši: Balkan i dalje bure baruta, političari da spuste tenzije - prošlo je vreme “velike Srbije” i “velike Albanije”

Nuredin Ibiši
Izvor: Kosovo Online

Stručnjak za bezbednost iz Prištine Nuredin Ibiši ocenjuje da je Balkan i dalje bure baruta zbog čega Nato dovođenjem dodatnih snaga i teškog naoružanja želi da spreči moguće konflikte, ali da je na političirima u regionu da spuste tenzije i razumeju da više nije vreme ni za “veliku Srbiju” ni za “veliku Albaniju”.

“Ne možemo da izmislimo druge lidere. To moraju političari koji su sada na vlasti. Oni moraju da spuste tenzije i da razumeju da više nije vreme za ‘veliku Srbiju’ ili ‘veliku Albaniju’. Treba da se prave dogovori i da se oprosti ono što je učinjeno tokom ratova, ratni zločini koji su počinjeni na svim stranama, i da se krene mirnim putem u rešavanje problema. Jedini put je integracija u Evropu, sloboda kretanja, trgovine, razmene i robe, ideja... Jednostavno, integracija”, istakao je Ibiši za Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima Nato je slanjem dodatnih trupa u region poručio zemljama Zapadnog Balkana da kako nisu na vreme prevazišle probleme i tranziciju od postkonfliktnih država do integracija u EU, jedina mogućnost je da ova Alijansa ojačaju svoje prisustvo i tako spreči moguće buduće konflikte.

Ibiši je kazao da su tenzije najviše primetne u BiH i na Kosovu.

“Sve to navodi da Nato pojačava prisustvo na Balkanu, pogotovo u BiH i na Kosovu ne samo sa ljudstvom nego i sa teškim naoružanjem da bi smirili situaciju i da bi postigli dogovor i da bi se krenulo putem integracija u EU”, rekao je on.

On je dodao da Nato istovremeno želi da spreči Rusiju da proširi konflikt van ratnih dejstava u Ukrajini, naglašavajući da je to važno i zbog sve većih tenzija koje su na relaciji Izrael i Iran.

Ibiši kaže da bi u potencijalno novom sukobu na Balkanu zapravo svi bili gubitnici.

“Balkan je i dalje rizičan, on je i dalje bure baruta, može da se zapali kao što je to bilo rasparčavanje bivše SFRJ. I dalje su moguće tenzije zbog toga što su pretenzije i Vučića i Dodika i proruski nastrojenog dela u Crnoj Gori da sa ‘srpskim svetom’ naprave balans u odnosu na onaj albanski. To je jednostavno dominacija za teritorijom, ali mislim da neće biti moguća. Ne verujem da će u skorije vreme biti moguće prekrajanje granica u odnosu na ove postojeće. Mir i integracija u Evropu su jedini put, a tendencije za proširivanje konflikta i hegemonije na Balkanu su potencijalni rizik za novi konflikt”, zaključio je Ibiši.