Šutanovac: Postoji opasnost od sukoba na Balkanu, zato Nato pojačava snage na Kosovu i u BiH

Beograd_240201_Dragan Šutanovac 01
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Saveta za strateške politike i nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da Moskva želi da se sukob diversifikuje na više lokacija širom Evrope i Bliskog Istoka od momenta kada je počeo rat u Ukrajini, piše Blic.

Vrhovni komandant Nato snaga za Evropu Kristofer Kavoli izjavio je da je Nato doneo odluku da pojača rezervne snage unutar misije na Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Na pitanje koja se poruka time šalje i zašto se odluka donosi baš sada, Šutanovac kaže da Moskva želi da se rat proširi širom Evrope.

“Od samog početka rata u Ukrajini bilo je jasno da Moskva želi da se sukob diversifikuje na više lokacija širom Evrope i Bliskog Istoka. Oni su trenutno u tome, da kažem, i uspeli možda posredno. Vodi se veliki rat kao što vidite na Bliskom Istoku. A s druge strane, obaveštajne agencije na zapadu su prepoznale opasnost da se sukob rasplamsa na prostoru Balkana. Što je podloga, da kažem, svu pažnju na Balkan, do te mere da je komandant Evropske komande Natoa u izjavi svojoj rekao da su oni spremni i da će u najkraćem roku povećati brojnost stanja pripadnika vojske i dovesti čak teško naoružanje. To se sve uklapa i sa onim što je predsedavajući donjeg doma kongresa u Americi prethodno izjavio, to je da postoje opasnosti ne samo po Ukrajinu, već i potencijalno stvaranje sukoba na teritoriji Balkana”, kaže on.

Šutanovac ističe da su u tom kontekstu pomenute i Poljska i neke druge članice Natoa.

“Fokus pažnje se premešta i kod nas, ali mislim da to neće izazvati zaista sukobe i nadam se da će biti dovoljno pameti od svih onih koji odlučuju da do toga ne dođe”, kaže Šutanovac.

Upitan da li u ovom momentu ima potencijala za eskalaciju i destabilizaciju situacije u regionu, Šutanovac kaže da takvi vojni izazovi još uvek ne postoje.

“Ja mislim da prostor za neke vojne izazove još uvek ne postoji, da postoji prosto za neku eskalaciju sukoba nižeg intenziteta i zbog toga i Kfor i Eufor u Bosni i Hercegovini žele da to preduprede što je sjedne strane dobro, ali s druge strane šalje se loša poruka jer nas se gleda kao na trusno područje gde može da dođe do sukoba”, kaže Šutanovac.

Na pitanje da li postoji bojazan da se proširi sukob Izraela i Irana, Šutanovac kaže da ono što je vrlo interesantno i možda čak i najznačajnije u tome što se dešava na Bliskom istoku je činjenica da u napadu Irana na Izrael veliki broj zemalja regiona se angažovao u odbrani Izraela.

“Pre svega Jordan, Saudijska Arabija, Bahrein kažu da su Emirati isto uputili određene informacije plus cela koalicija zapadnih snaga koje su tamo prisutne i to je sa političko-bezbednosnog aspekta možda i najvažnija stvar koja se desila. S druge strane oni su pokazali svoju vojnu silu i na kojoj naši mogu da deluju protiv Irana. Noćašnje raketiranje dronovima Irana je u stvari samo uzvrat na paljbu ali ja sam duboko uveren da će se na tome u ovom slučaju završiti. Ono što ljudi u Srbiji treba da znaju to je da se Iran i Izrael ne graniče i da bi u eventualnom direktnom sukobu Iran morao da pređe preko minimum dve zemlje. U momentu kada bi krenuli iz Irana prema Izraelu oni bi bili legitimna meta svih koalicijskih snaga. Verovatno bi se tu čak uključile i neke druge muslimanske zemlje tako da sam uveren da do nekog rata širih razmera neće doći”, istakao je on.