Brnabić o jačanju trupa Natoa u BiH i na Kosovu: Zabrinjavajuća vest    

Ana Brnabić
Izvor: Kosovo Online

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je zabrinjavajuća poruka komandanta Nato za Evropu Kristofera Kavolija koji je najavio slanje dodatnih snaga na Kosovo i u Bosnu i Hercegovinu.

Na konferenciji za medije u Skupštini Srbije, Brnabić je rekla da upravo Nato snage guraju Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama i da znaju da će usvajanje eventualno takve rezolucije na Generalnoj skupštini u Ujedinjenim nacijama izazvati dodatne podele i nestabilnosti u BiH.

"Bez obzira na to što će tako nešto biti praktično podrivanje mira i stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu ili na celom Balkanu, oni ne odustaju od toga, ne žele čak ni da odlože, ne žele da daju šansu dijalogu, već guraju to, a sa druge strane akumuliraju trupe kako bi valjda sprečili neku eskalaciju", rekla je Brnabić.

Ona je naglasila da se eskalacija sprečava dogovorom, razgovorom, davanjem šanse dijalogu.

"Nemojte da gurate stvari na silu, nemojte da pravite presedane koji će sutra koristiti svi ostali da dodatno destabilizuju svet. Umesto što mislite da ste veliki, silni, moćni, da vam se sve može, da nikakva pravila, procedure, zakoni i povlastice ne važe za vas, a da možete sve da rešite trupama, oruđem i nasiljem. Nije dobra poruka", konstatovala je Brnabić.

Ona je istakla da još ima vremena i da se nada da će čuti poruku da ipak moraju da pokušaju da naprave neki dogovor i konsenzus unutar Bosne i Hercegovine, da pre svega moraju da ispoštuju instituciju tripartitnog predsedništva BiH, da ne podrivaju i direktno idu suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu te zemlje.

"I ne znam šta očekuju da bude rezultat toga, osim što očigledno da u stvari ipak znaju da će to podrivati stabilnost, zato što onda sada odgovaraju na to ne dijalogom, već trupama. Tužno", konstatovala je Brnabić.

Ocenila je da će biti presedan ako uspeju da proguraju Rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

"Tada će otvoriti Pandorinu kutiju. Nakon toga, Bog neka im je svima na svetu u pomoći šta će to izazvati", poručila je Brnabić.