Ilić: Severna Makedonija uskladila spoljnu politiku sa Nato agendom, ne treba očekivati zaokret u regionalnoj politici

Dušan Ilić
Izvor: Kosovo Online

Dušan Ilić iz Instituta za evropske studije smatra da se spoljnopolitički kurs Severne Makedonije nakon formiranja nove vlade na čijem je čelu Hristijan Mickoski, neće promeniti u odnosu na odluke koje budu donosili kada je reč o regionu, i da je ta zemlja svoju spoljnu politiku uskladila sa Nato agendom.

"Teško je očekivati zaokret politike Severne Makedonije prema regionu imajući u vidu da je ta zemlja član Natoa i zemlja koja aplicira ka članstvu u EU. Severna Makedonija je uskladila svoju spoljnu politiku sa Nato agendom po svim pitanjima, pa i regionalnim tako da je teško očekivati da nova Vlada Severne Makedonije povuče bilo kakav potez koji bi narušio dosadašnji spoljnopolitički kurs", kazao je Ilić za Kosovo onlajn.

Navodi i da će tema Beograda i Prištine biti kao i do sada na dnevnom redu Vlade Severne Makedonije.

Prema njegovim rečima, to je jedna vrsta "ispunjavanja velikoalbanske agende koju svi politički činioci koji su predstavnici albanskog naroda u Severnoj Makedoniji zajedno rade koordinisano i sa Prištinom i sa Tiranom".

"Treba podsetiti da je novi partner VMRO jedna partija koja je praktično Kurtijeva i možemo slobodno reći da je Kurti sada koalicioni partner nove većine u severnomakedonskom Sobranju", dodaje.

Ukazuje da će se takva politika prema kosovskom pitanju odraziti na odnose na relaciji Beograd - Skoplje na neki način ali, ističe, ne očekuje nikakav radikalan zaokret u tom smislu.

"Severna Makedonija je i do sada kada god je mogla u međunarodnim organizacijama uvek glasala protiv Beograda i uvek glasala za Prištinu ili Tiranu, odnosno velikoalbanske inicijative, tako da mislim da se to neće promeniti ni ubuduće, a Kurtijeva partija kao deo šire koalicije 'Vredi' koja je sada deo Vlade u Skoplju će sigurno tu biti kontrolni faktor da se radikalno ne menja spoljnopolitički kurs", kazao je Ilić.

Nova vlada premijera Hristijana Mickoskog izabrana je sinoć sa 77 glasova "za" i 22 "protiv". 

Poslanici Evropskog fronta, predvođeni DUI, napustili su sednicu pre glasanja.

Mickoski je 13. premijer, a ovo je 20. vlada od nezavisnosti Severne Makedonije.

U Vladi će biti 23 ministra, a petoro će imati i funkciju potpredsednika.