Imeri: Abdidžiku će vratiti poverenje birača u DSK, dobro je pripremljen i ideološki jasan

visar imeri
Izvor: N1 Info

Bivši član Samoopredeljenja Visar Imeri kaže da će sa izborom Ljumira Abdidžikua na čelo DSK ova stranka uspeti da vrati poverenje biračkog tela, ali ne vidi mogućnost da se Vjosa Osmani vrati u njihove redove, prenosi Ekonomija Onlajn.

Imeri kaže da će se Ljumir Abdidžiku suočiti sa mnogim izazovima, posebno u obnavljanju poverenja biračkog tela s obzirom na to da DSK ima strukturu koja je radila u korist ličnih interesa a ne u interesu stranke.

"Cilj DSK je proces strukturnih a možda i ideoloških reformi. Razlog za odabir Abdidžikua je taj što on predstavlja novi duh u DSK, pre svega je izuzetno pripremljen, ideološki je jasan, artikulisan u javnosti i mislim da će njegov položaj predsednika DSK-a biti velika vrednost i za stranku i za demokratiju i donošenje politika uopšte. DSK treba da se reformiše na svim nivoima organizacije, to je stranka koja je starija i mislim da su već dugo izgubili komunikaciju sa bazom i biračkim telom i da bi se trebali vratiti sebi u svojim podružnicama i da treba da ponovo uspostave vezu sa građanima. Mislim da će im to preko Ljumira Abdidžikua biti lakše, iako je to veliki izazov zbog izbornih rezultata 14. februara i duge vladavine Ise Mustafe. Struktura DSK je imala malo više ličnog interesa što će nadam se Abdidžiku promeniti ",smatra Imeri.

Direktor instituta za socijalnu politiku "Mušin Kokaljari" kaže da ne vidi nikakvu mogućnost da se Vjosa Osmani vrati u DSK.

"Stav Osmani je drugačiji od onog pre izbora, ona je na izbore izašla na listi Samoopredeljenja uz obećanje da će postati predsednica, zbog čega je dobila deo glasova. Budući da je osoba za koje se najviše glasalo na Kosovu čini se da je njen cilj i lista koju predstavlja i izbor za predsednicu. Zamolio bih predsednika da se ne bavi stranačkom politikom, jer nama treba predsednik koji predstavlja jedinstvo naroda. Ne vidim nikakvu mogućnost da se ona vrati u DSK, niti da se bavi građanskom listom Vjose Osmani najmanje 5 godina koliko će biti predsednica ", rekao je Imeri.

Izbor predsednika vrši se sa dve trećine glasova svih poslanika u Skupštini. Imeri kaže da ovaj proces ne treba blokirati, i da bi za kosovsku demokratiju bilo dobro da se za mesto šefa države takmiči više kandidata.

"Ne zna se tačno o čemu se razgovaralo na sastancima koji su se održavali. Kako su mediji izvestili, govorilo se o osnivanju institucija, pa najizazovniji ostaje izbor predsednika i kvorum za nastavak glasanja. Mislim da bi političke stranke morale napraviti kvorum, bilo bi dobro da imamo drugog kandidata i vidimo ko će pobediti u Skupštini, ali ne mislim da bi taj proces trebao da bude blokiran. Mislim da će posebno DSK, ali i DPK biti jake opozicione stranke, stranke koje će raspravljati i savetovati vladu," rekao je Imeri.

On smatra da Kosovo ima visok stepen demokratije u poređenju sa zemljama regiona, dodajući da je nedostatak na Kosovu pozicioniranje institucija prema interesima građana.

"Kosovo nije zemlja kojom se upravlja sa autokratskim tendencijama, mada postoji zabrinutost u vezi sa ličnošću Kurtija u ovom pogledu, ali mislim da postoje izražene demografske i demokratske dinamike na Kosovu i da nema razloga za brigu. Ono što nam nedostaje je položaj institucija prema interesima građana, i mislim da bi ovde trebalo učiniti više. Najvažnije je da stvorimo institucionalne mehanizme tako da građani bez obzira na socijalni status imaju jednake mogućnosti da ostvare jednake rezultate u svom radu, da i siromašni i bogati imaju jednake mogućnosti u procesu obrazovanja, procesa zapošljavanja, veće socijalno uključivanje u ostvarivanje prava u pravosuđu. siromašni i bogati imaju jednake mogućnosti u procesu obrazovanja, procesu zapošljavanja, većem socijalnom uključivanju u ostvarivanje prava u pravosuđu. Mislim da su ovo izazovi sa kojima se Kosovo suočava, ovaj jaz predstavlja druge probleme u vezi sa zdravljem, u vezi sa obrazovanjem. Potrebna nam je vlada koja daje jednaka prava u njihovoj realizaciji i mislim da u tom pogledu kosovska demokratija zaostaje, a ne u procedurama ", zaključio je Imeri.